Kakao i jego właściwości zdrowotne docenili już Majowie i Aztekowie, którzy napój przyrządzany na bazie proszku z nasion owoców kakaowca nazywali napojem bogów. Nic dziwnego! Kubek ciepłego kakao nie tylko rozgrzewa ciało, ale również przywołuje uczucie przyjemności i relaksu. Jednak dziś przyjrzymy się temu klasycznemu napojowi z zupełnie nowej perspektywy. Połączenie kakao z kardamonem i miodem to nie tylko harmonijne zestawienie smaków, ale także opowieść o historii, tradycji i zdrowym stylu życia. Kakao zawiera wiele cennych składników, między innymi kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy czy stearynowy, substancje o działaniu polifenoli, witaminy z grupy B, E oraz A oraz związki mineralne, w tym duże ilości magnezu, jak również żelaza, potasu, wapnia, fosforu i cynku. Badania dowodzą, że regularne picie kakao wydłuża życie, zapobiega demencji, ogólnie wzmacnia organizm i pomaga budować odporność. Niesamowite, prawda? A kiedy je posłodzimy miodem – otrzymamy miksturę doskonałą, pełną smaku i zdrowia. Przekroczmy więc granice znanych nam już receptur – zapraszamy na kakao w nowej odsłonie.
Składniki
- 500 ml ulubionego mleka
- 1 łyżka naturalnego kakao
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Wykonanie
W rondelku podgrzej mleko. Możesz użyć mleka krowiego lub roślinnego jeśli wolisz. Po podgrzaniu dodaj kakao, wszystkie przyprawy oraz miód. Wymieszaj wszystko razem. Możesz dodatkowo spienić mleko ręcznym spieniaczem, dzięki temu zyskasz apetyczną piankę, a wszystkie składniki idealnie się zmieszają. Podgrzewaj całość jeszcze chwilę, ale nie gotuj.
Przed podaniem przelej do kubków i posyp wierzch odrobiną cynamonu. Serwuj od razu.
0 komentarzy
leave a comment