Co powiecie na grill w wersji azjatyckiej? Kanapka z grillowanym tofu zamarynowanym wcześniej w marynacie z miodu i sosu sojowego w połączeniu z ostrym kimchi to pomysł kulinarny Oli Wiertel (IG @olasad.food).
W przepisie Ola wykorzystała miód wielokwiatowy dedykowany na grilla. Wyróżnia go wygodne opakowanie ułatwiające dozowanie. To prawdziwy must have tego lata. Do kupienia w Netto i Carrefour.
Składniki na marynatę do tofu:
- 4 łyżeczki miodu
- 6 łyżeczek sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- ząbek drobno posiekanego czosnku
- łyżeczka octu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- mały kawałek świeżego, drobno pokrojonego imbiru
- pieprz
Pozostałe składniki:
- 1 świeża bagietka
- 1 kostka wędzonego tofu
- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżki ostrego kimchi
- 1 duży ogórek
- 1 duża marchewka
- kiełki
- gałązki świeżej kolendry
Wykonanie:
Tofu pokrój w plasterki i ułóż w misce. W kubku wymieszaj wszystkie składniki na marynatę i polej nimi plastry tofu, tak aby były obtoczone z obu stron. Odstaw na co najmniej 15 minut do lodówki.
Bagietkę pokrój na 4 części. Rozetnij ją tak, jak do hot dogów. Ogórka i marchewkę obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki, np. za pomocą obieraczki do warzyw. Tofu grilluj na rozgrzanym ruszcie przez około 2 minuty z każdej strony. Kiedy wszystkie składniki są przygotowane czas na robienie kanapek. Bagietkę wewnątrz posmaruj obficie majonezem, następnie włóż do środka kimchi, ciepłe tofu,
marchewkę, ogórka, kiełki i gałązki świeżej kolendry. Pyszne bagietki gotowe, smacznego!
0 komentarzy
leave a comment