Kompot z rabarbaru to zwiastun nadchodzącego lata. Doskonały solo lub jako dodatek do obiadu czy deseru. Gasi pragnienie, orzeźwia i wspaniale smakuje, a w dodatku jest banalnie prosty do zrobienia. Przepis poniżej to wariacja na temat klasycznego kompotu rabarbaru, którą opracowały dziewczyny z bloga Absolutnie Dobre.
Składniki:
- 2, 3 laski rabarbaru, pokrojonego na 1,5 cm kawałki
- 4 – 5 cm korzenia imbiru, świeżego
- 1 pomarańcza
- 1,5 l wody
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
W przepisie sugerujemy wykorzystanie miodu wielokwiatowego, ale możesz wykorzystać również miód akacjowy lub rzepakowy. Oba o delikatnym słodkim aromacie, który nie będzie dominował kompozycji smakowej kompotu.
Wykonanie:
Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie przygotuj składniki kompotu. Umyj i zetrzyj na tarce imbir, a rabarbar pokrój na kawałki długości 1,5 cm. Pomarańczę także umyj i przekrój na pół. Do gotującej się wody dodaj kolejno starty na tarce imbir oraz pokrojony rabarbar. Z połówki pomarańczy wyciśnij sok i dodaj do gotującego kompotu. Skórkę z pomarańczy w całości wrzuć do wywaru. Całość gotuj jeszcze około 10 minut, aż rabarbar zmięknie.
Gdy kompot będzie gotowy odcedź go przez sitko, a na koniec dodaj miód. Kompot można pić zarówno na ciepło jak i na zimno z kostką lodu.
0 komentarzy
leave a comment