Jesienne chłody sprzyjają przeziębieniom, dlatego warto wykorzystać każdy sposób by wzmacniać odporność organizmu. Ciepłe napoje, zwłaszcza te słodzone miodem, nie tylko przyjemnie rozgrzeją ale pomogą dostarczyć wielu cennych składników. Kompot z żurawiną i malinami to prawdziwe kombo dla odporności, zwłaszcza jeśli posłodzisz go
miodem lipowym. Żurawina i maliny wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, zawierają tez duże ilości witaminy C. Miód lipowy uważany jest za najlepszy z miodów jeśli chodzi o profilaktykę przeziębienia i gryp. Podobnie jak kwiaty lipy z których nektaru pochodzi, zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, glikozyd, garbniki i saponiny, dzięki którym wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne.
Składniki:
- 1½ l wody
- 1 szklanka żurawiny
- świeżej lub mrożonej
- ½ szklanki malin
- świeżych lub mrożonych
- 1 jabłko
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 laska cynamonu lub łyżeczka
- 2 łyżki miodu lipowego
Wykonanie:
W garnku zagotuj wodę, dodaj żurawinę, maliny i gotuj około 5 min. Dodaj wydrążone z gniazd nasiennych i pokrojone w kawałki jabłko, cynamon i gotuj jeszcze chwilę, aż jabłko zmięknie. Dorzuć rozmaryn i odstaw do wystudzenia. Kiedy kompot przestygnie posłodź go miodem. Przed podaniem odcedź i przelej do szklanek.
Kompot można pić zarówno na ciepło jak i na zimno.
0 komentarzy
leave a comment