Kuchnia azjatycka bardzo pasuje do miodu. Pewnie dlatego, że łączy w sobie wszystkie smaki słony, słodki i kwaśny w bardzo zdecydowany sposób. Miodowe Pad Thai w opracowaniu Melodylaniella to autorska wariacja na temat klasycznego przepisu.
Składniki:
- 250g makaronu Chow Mein
- 400g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 żółta papryka
- 1 mały kawałek imbiru
- 2 jajka
- 2 dymki lub szczypiorek
- garść orzeszków ziemnych lub nerkowca
sos
- 4 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki miodu – autorka użyła miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta chili
- szczypta słodkiej papryki
Wykonanie:
Zacznij od ugotowania makaronu, ponieważ instrukcja gotowania znajduje się na opakowaniu nie zamieszczamy jej tutaj :). Po ugotowaniu makaron odcedź i odstaw. Pierś z kurczaka pokrój w kawałki nie większe niż 2 na 2 cm. Imbir i czosnek, paprykę, orzechy oraz cebulkę również posiekaj i zostaw na deseczce. W osobnej miseczce przygotuj składniki na sos, a następnie wymieszaj je razem. Przygotuj sporą patelnię, powinna ona być na tyle duża, aby pomieścić wszystkie składniki przygotowane na potrawę. Patelnie ustaw na średnim gazie, wlej olej i wrzuć posiekany imbir i czosnek. Podsmaż je około 2 min, po czym wrzuć na patelnię pokrojoną pierś z kurczaka. Smaż razem do czasu, aż mięso będzie w całości ścięte- około 2 min. Teraz dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2 minuty. Kiedy kurczak jest już usmażony wbij na patelnię dwa jajka, po czym zwiększ płomień kuchenki i smaż wszystko na dużym ogniu 2 minuty energicznie mieszając. Na koniec dodaj makaron oraz przygotowany wcześniej sos i smażyć jeszcze chwilę.
Gotowe danie ułóż na talerzu, posyp posiekanymi orzechami i cebulką dymką.
0 komentarzy
leave a comment