Pascha to deser tradycyjnie przygotowywany na Wielkanoc na bazie tłustego twarogu, obfitujący w różnego rodzaju bakalie. Przygotowuje się go bez pieczenia, co w przypadku wersji z miodem będzie miało duże znaczenie, bo miód w tym deserze nie straci nic ze swoich cennych właściwości.
Składniki:
- 1 kg zmielonego pełnotłustego twarogu
- 220 g masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 5 łyżek miodu kremowanego
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g prażonych orzechów włoskich
- 50 g prażonych płatków migdałowych
- 100 g żurawiny suszonej
Wykonanie:
Masło, jajka i ser powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubij z cukrem pudrem i miodem za pomocą miksera na puszysty krem, po czym cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtka.
Następnie wsyp skórkę z cytryny, dodaj zmielony twaróg, śmietanę i zmiksuj na jednolitą masę.
Kolejno wrzucić smażoną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, płatki migdałów, żurawinę i wszystko delikatnie wymieszaj. Ustaw duże sito (min. 20 cm średnicy) na misce po czym wyściel je podwójnie złożoną gazą, wyłóż do niego masę serową, zawiń wystające brzegi gazy na wierzch, przykryj talerzykiem i obciąż. Wstaw do lodówki na co najmniej 10 h. Przed podaniem wyłóż paschę na paterę, usuń gazę i udekoruj.
0 komentarzy
leave a comment