Nie ma ciastek bardziej kojarzących się ze świętami Bożego Narodzenia niż pierniczki. Ich korzenno miodowy słodki smak i zniewalający zapach przywodzą na myśl ciepłe skojarzenia. Istnieje wiele przepisów na ciasto piernikowe, my oczywiście wybieramy ten, w którym znajduje się miód. W naszym przepisie polecamy miód gryczany, bo jego wyrazisty smak bardzo dobrze współgra z przyprawami korzennymi, ale jeśli wolicie delikatniejsze odmiany miodu nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać swoją ulubioną odmianę. Dobrze będzie pasował również miód wielokwiatowy lub delikatny miód spadziowy.
Aż trudno sobie wyobrazić grudzień bez pierników. Takie pierniczki można ofiarować komuś w prezencie, zawiesić na choice lub po prostu zjeść. Oczywiście najlepsze są te własnoręcznie zrobione, a ponieważ są w gruncie rzeczy bardzo proste w wykonaniu to do dzieła, każdy sobie z nimi poradzi.
Składniki:
- 0,5 kg miodu gryczanego
- kostka masła
- szklanka cukru
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 szklanka chłodnego mleka
Przyprawy:
- 3-4 ziela angielskie
- 4 goździki
- Po pół łyżeczki : gałki muszkatołowej, imbiru, cynamonu.
- Skórka starta z jednej cytryny.
0 komentarzy
leave a comment