BLOGBLOG

Piernik czekoladowy z polewą krówkową.

Piernik czekoladowy to ciekawa wersja jednego z naszych ulubionych świątecznych ciast. Aromatyczne,słodkie, a jednocześnie wyraziste i korzenne smaki przeplatające się w pierniku tworzą kompozycję, bez której nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia.

Nie ma piernika bez miodu, a najlepszy naszą naszym zdaniem jego odmianą, komponującą się z bukietem piernikowych przypraw będzie wyrazisty w smaku miód gryczany. Jeśli go jednak nie macie pod ręką, to nie ma się czym martwić, bo wielokwiatowy również będzie pasował.

Dziś przypominamy przepis, który pochodzi z bloga Cooking Monster. Piernik czekoladowy to wariacja na temat klasycznego przepisu, która szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom brownie i karmelu.

piernik na miodzie
fot. Cooking Monster

Składniki:

  • 225g masła
  • 160g brązowego cukru
  • 255g miodu np. gryczanego lub wielokwiatowego
  • 190g melasy
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 320ml mleka
  • 350g mąki pszennej
  • 20g kakao
  • 30g kawy zbożowej np. Inki
  • 150g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

1. Ciasto

Do garnka włóż masło, cukier, miód, melasę oraz goździki, imbir i cynamon. Wszystko podgrzej na wolnym ogniu, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Następnie do mieszanki dodaj sodę, uważając, gdyż po jej dodaniu masa mocno się spieni.

Odważ mąkę, kakao oraz Inkę, a następnie przesiej i odłóż w naczyniu na bok. Wlej mleko do kubka, a potem rozbełtaj w nim jajka. Kiedy wszystko jest gotowe czas na połączenie składników. Do ciepłej masy dodaj przygotowane suche składniki, a następnie mleko z jajkami. Wszystko wymieszaj, aż do połączenia się składników w gładką masę. Na koniec dodaj do masy pokruszoną na kawałki czekoladę i ponownie wszystko wymieszaj.

Masa na ciasto jest już gotowa. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem, a następnie przelej do niej masę.

2. Pieczenie

Temperatura – 170ºC z grzałką góra+dół

Czas – ok. 45 minut, do suchego patyczka

Po upieczeniu piernik wyjmij z piekarnika i wystudź. Po wystudzeniu udekoruj polewą.

3. Polewa

  • 120g masła
  • 180ml śmietany kremówki (30%)
  • 350g brązowego cukru
  • szczypta soli

Do garnuszka włóż masło, wlej kremówkę i dodaj cukier. Całość podgrzej na ogniu do rozpuszczenia się składników, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 10 minut często mieszając, by polewa się zredukowała i miała odpowiednią konsystencję. Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli.

 

 

Polewa jest gotowa, gdy nabrana na łyżkę spływa z niej bardzo powoli. Pamiętaj, że po zastygnięciu dodatkowo stężeje.

Piernik oblej przestudzoną polewą, a całość posyp np. orzechami włoskimi.

To ciasto jest idealne dla miłośników korzennych smaków, czekolady i każdego łasucha, bo duża blaszka pozwala cieszyć się jego smakiem naprawdę długo. Zdaniem autorki, ciasto smakuje najlepiej 3 dnia, o ile tyle wytrzyma.

 

 

 

 

 

Smacznego!

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *