Dziś zabieramy Was w podróż kulinarną do tętniących życiem uliczek Azji, gdzie zapachy orientalnych przypraw mieszają się z kuszącymi smakami miejscowych potraw. Dzisiejszy przepis jest inspirowany smakami kuchni azjatyckiej. Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym to połączenie delikatności kurczaka z intensywnym smakiem sosu sojowego, słodyczy miodu i ostrych akcentów chilli. Gotowi na podróż po smakach wschodniej kuchni? Przygotujcie swoje garnki i zanurzcie się w tym magicznym świecie kulinarnych doznań!
Składniki:
- 1 filet z indyka
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia marchewka
- sezam
- szczypiorek
na sos
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju arachidowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- ½ łyżeczki chilli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- sól
Wykonanie:
Filety z indyka umyj, oczyść i pokrój w paski. Przygotuj sos, który jest także marynatą. Do miseczki wrzuć wszystkie płynne składniki, dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i chili, po czym dokładnie wymieszaj. Mięso umieść w misce i zalej sosem. Odstaw na 30 min., by się zamarynowało. Marchewkę i paprykę pokrój w paski. Rozgrzej patelnię, po czym wrzuć na nią filety z indyka wraz z sosem. Smaż na dużym ogniu, przez chwilę, aż mięso się zetnie. Następnie dodaj marchewkę i zmniejsz ogień. Mieszaj i smaż jeszcze około 10 min., po czym dodaj paprykę i smaż jeszcze przez chwilę. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj nieco wody. Nie gotuj zbyt długo, warzywa powinny pozostać lekko chrupkie.
Podawaj z ryżem jaśminowym lub basmati, posypując wierzch sezamem i szczypiorkiem.
0 komentarzy
leave a comment