Kolejna propozycja śniadaniowa na naszym blogu to pomysł autorstwa Natalii z bloga Słodko Kwaśna Kuchania. Placuszki brzoskwiniowe to wariacja na temat dania, które często pojawia się w kuchni Huzara, czyli śniadaniowych racuchów. Tym razem dodatek owocowy stanowią brzoskwinie, które nadają daniu aromatu, a placuszki dosłodzone są miodem wielokwiatowym z serii Miody Polskie.
Składniki:
- 3 brzoskwinie
- łyżeczka soku z cytryny
- jajko
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego od Miody Huzar
- łyżka oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej białej
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyj, wyjmij pestkę, obierz i drobno pokrój tak, aby kawałki łatwo zmieściły się do kielicha blendera. Następnie dodaj sok z cytryny i zblenduj na gładki mus. Do musu brzoskwiniowego dodaj pozostałe składniki i zmiksuj, aż do połączenia składników. Na rozgrzaną patelnię nalewaj po porcji ciasta i smaż na małym ogniu, kiedy placuszki zmienią kolor na złoty, są gotowe.
1 komentarz
leave a comment