“Powiedz mi, co jesz, a ja Ci powiem kim jesteś.” powiedział Jean Anthelme Brillat-Savarin – prawnik, który bardziej niż z zasług dla legislatury zasłynął z zamiłowania do gastronomii. “Fizjologia smaku” traktat kulinarny, który napisał docenił nawet Balzac. Cytat ten w nieco uproszczonej formie: “Jesteś tym co jesz” znany jest do dziś.
Sposób w jaki się odżywiamy, ma wpływ na nasze zdrowie i nastrój. Ważne jest nie tylko to co jemy, ale i jak jemy – czyli tak treść jak i forma. Składniki z których przygotowujemy posiłki powinny być świeże, naturalne oraz z pewnego źródła. Znaczenie ma również forma w jakiej jadamy oraz oczywiście towarzystwo – czyli z kim:) siadamy do stołu. Krótko mówiąc zaczynamy dziś temat przewodni, który będzie nam towarzyszył przez jakiś czas – Slow Food. Będą przepisy, będzie też ZABAWA Z NAGRODAMI – ale o tym za chwilę.
Może trochę niestandardowo, na początek przyjrzymy się PRZEKĄSKOM.
Czemu tak? – Ponieważ przekąski najczęściej są pomijane przy planowaniu zdrowych posiłków, a najłatwiej je zastąpić jakimś szybkim mało zdrowym zamiennikiem. Batoniki, czipsy, wysoko przetworzona i żywność, czają się w każdym kiosku, sklepiku, czy na stacji benzynowej. Ponieważ tempo dzisiejszego życia, praca, szkoła, zajęcia dodatkowe, codzienne obowiązki wymagają od nas pełnego zaangażowania i gotowości przez większą część dnia jest bardzo prawdopodobnym, że dopadnie nas głód i spadek energii. W czasie kiedy trudno zjeść pełnowartościowy posiłek, a dopada nas uczucie głodu i znużenie, to moment kiedy warto sięgnąć po wartościową przekąskę. Taką trzeba przygotować z wyprzedzeniem i mieć po ręką, w plecaku czy torebce. Może się wydawać, że przygotowanie takiego “między posiłku” to dużo pracy, ale nie koniecznie musi tak być. Jeśli trochę wcześniej zaplanujemy co zjemy i skorzystamy z kilku sprytnych trików, przedsięwzięcie nie będzie aż takie trudne.
Ponieważ kochamy Was inspirować, podrzucamy kilka Slow przekąskowych pomysłów.
A może tak?
- Batony miodowo orzechowe
- Kulki mocy
- Muffiny
- Babeczki gryczane
- Sezamki wiedźmy
- Batony kokosowe
- Owsianka take away
- Puding chia
Kulinarne wyzwanie – Zabawa z nagrodami !!!
Jeszcze bardziej od podrzucania pomysłów lubimy kiedy to Wy dzielicie się z nami swoją kreatywnością. Bardzo jesteśmy ciekawi jakie jest Wasze podejście do przekąsek? Stanowią ważną część Waszej diety, czy wręcz odwrotnie? Aby poznać wasze pomysły proponujemy taką zabawę.
Zasady są bardzo proste:
- Przygotuj przekąskę z miodem
- Zrób zdjęcie i wyślij je do nas
- My wybierzemy 2 najciekawsze propozycje, które zostaną nagrodzone.
- Zabawa trwa cały miesiąc czyli od 4 Września do 4 Października 2018.
- Po 4 Października, a nie później jak do 10 Października ogłosimy zwycięzców.
- Zdjęcia z konkursowymi potrawami należy zamieszczać w komentarzach pod postem konkursowym na portalu Facebook.
Zapraszamy do wspólnej zabawy, inspiracji i wymiany przepisów 🙂
2 komentarzy
leave a comment