BLOG

Łosoś w miodowej glazurze

Kiedy myślimy o miodzie w kuchni od razu przychodzą na myśl słodkie wypieki i napoje. Dania obiadowe wydają się mniej oczywiste. W tradycyjnej kuchni połączenie smaków słonego i słodkiego wydaje się być osobliwością, czasem jednak warto wyjść poza utarte schematy. Propozycja dania:  Łosoś w miodowej glazurze pochodzi z bloga Smakowity Mix. Łosoś może być podany z dodatkiem kaszy, ryżu czy ziemniaków jako danie obiadowe, ale będzie też świetnym dodatkiem do sałatki.

Składniki:

  • Łosoś – około 150 -200 gram na porcję
  • Miód – autorka przepisu wykorzystała miód nektarowo – spadziowy
  • cytryna
  • sól lub przyprawa do ryb

Przygotowanie:

Filety z łososia umyj i pokrój na kawałki odpowiedniej wielkości. Następnie skrop cytryną, przypraw przyprawą do ryb lub jeśli wolisz jedynie solą. Przyprawionego łososia posmaruj miodem i odstaw na ok 1/2 godz w zimne miejsce. Gdy potrawa się zmaceruje po mniej więcej 30 minutach, natłuść naczynie żaroodporne i ułóż w nim kawałki łososia. Piecz potrawę przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu podaj z dowolnym dodatkiem i surówką, albo wykorzystaj jako dodatek do sałatki.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *