BLOG

Grillowana pierś z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym

Miód i musztarda bardzo się lubią tworząc interesujące połączenie smaków. Goryczka musztardy i słodycz miodu w połączeniu z soczystą piersią kurczaka sprawdzi się jako danie na grilla, ale równie dobrze można je wykonać w piekarniku i podać w ramach obiadu. Przepis pochodzi z bloga Gotuj i Mieszkaj.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • sól, pieprz

Sos

  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu (autorka przepisu użyła miodu lawendowego)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pierś z kurczaka podziel na 2 części, a każdą z nich ponacinaj do 2/3 wysokości co 1 cm. Mozzarellę pokrój w plasterki, a paprykę w słupki takiej wielkości, aby zmieściły się w nacięcia. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka oprósz solą i pieprzem zgodnie z własnym uznaniem. Przełóż obydwa kawałki na folię aluminiową. Folia powinna być na tyle duża, aby potem zawinąć nią mięso w paczuszkę (w niej będzie dusiło się mięso). Następnie mięso nadziewamy mozzarellą i papryką w miejscach uprzednio przygotowanych nacięć. Na końcu przygotuj sos z podanych powyżej składników.  Zmieszaj je razem  w miseczce tak by powstał gładki sos. Nadzianą pierś natrzyj sosem, a całość następnie zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane porcje możesz upiec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to około 30-40  minut.

 

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *