Autorki przepisu (Kamila i Marysia z bloga Absolutnie Dobre) nazywają to danie “comfort food” czyli jedzonko na poprawę humoru. Trzeba przyznać, że już sam wygląd zachwyca, a skojarzenia ze dzieciństwem rozgrzewają serce. Ryż na mleku to danie genialne w swej prostocie, a przy tym bardzo pożywne. Warto wspomnieć, że wykorzystany w przepisie miód pomarańczowy działa uspokajająco, relaksująco i rozluźniająco. Łagodzi bóle migrenowe, a także inne dolegliwości spowodowane stresem. Ogólnie poprawia nastrój, a spożyty przed snem ułatwia zasypianie.
Składniki:
- 0,5 szklanki ryżu jaśminowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
- 200 g miąższu z dyni (upieczonej lub ugotowanej)
- 1 małe kwaśne jabłko
- 2 łyżki miodu pomarańczowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka prażonych orzechów (nerkowca, włoskich)
Wykonanie:
W rondelku zagotuj szklankę wody. Kiedy się zagotuje wsyp do niej ryż i chwilę gotuj. Następnie zmniejsz ogień i stopniowo dolewaj mleko oraz dorzuć pokrojone w kostkę obrane ze skóry jabłko. Mieszaj do momentu, aż ryż zgęstnieje i będzie miękki. Odstaw z ognia, chwilę zaczekaj aż przestygnie. Do ciepłego ryżu dodaj 1 łyżkę miodu oraz łyżkę rozgniecionej dyni i posyp cynamonem, a następnie jeszcze raz wymieszaj.
Danie jest gotowe, przełóż je do miseczki, a na wierzch dodaj resztę miąższu dyni i udekoruj ulubionymi orzechami i polej miodem.
0 komentarzy
leave a comment