Truskawki, oliwki i miód w jednej znakomitej wiosennej sałatce. Sałatka typowo wiosenna, ale także mocno sezonowa. Najsmaczniejsza wtedy, gdy truskawki dojrzeją w ciepłym czerwcowym słońcu.
Przepis i zdjęcia przygotowane przez Karolinę z bloga Kocie Łakocie
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
- pół opakowania rukoli
- 300 g truskawek
- 20 czarnych oliwek
- 100 g sera feta
SOS NA 2 PORCJE
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu ( Karolina użyła naszego miodu wielokwiatowego Huzar)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- świeżo zmielony pieprz
WYKONANIE
Rukolę ułożyć na półmisku, poukładać na niej połówki truskawek, pokrojoną fetę i czarne oliwki (pamiętajcie, żeby nie mieszać ze sobą składników – truskawki zabarwią wówczas fetę, co nie wygląda najlepiej). W szklance/miseczce przygotować sos: wlać oliwę, sok z cytryny, miód, dodać zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszać i polać po sałatce. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
2 komentarzy
leave a comment