Forsycja oprócz tego, że pięknie wygląda to jest jadalna i posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera wiele drogocennych substancji, między innymi rutynę, flawonoidy, lignany czy saponiny.
Napary ze świeżych bądź suszonych kwiatów działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo. Wyciągi z forsycji stosuje się także w kosmetykach, które opóźniają proces starzenia skóry.
Jedną z najcenniejszych substancji, jaką zawierają kwiaty forsycji, jest rutyna, która poprawia szczelność naczyń krwionośnych, działa przeciwutleniająco i zapobiega powstawaniu niektórych wolnych rodników.
Składniki:
- 1 szklanka kwiatów forsycji w pełnym rozkwicie
- 3 cytryny
- 0/5 litra wody
- 150 ml miodu wielokwiatowego
Wykonanie:
Kwiaty zalej wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia. Wystudzone przecedź na sitku. Do odcedzonego płynu dodaj miód i sok z cytryn. Wymieszaj i przelej do butelki lub słoiczka. Syrop możesz dodać do herbaty lub innego napoju, ciepłego lub zimnego. Może być przechowywany w lodówce przez około 2 tygodnie.
0 komentarzy
leave a comment