W kuchni polskiej barszcz czerwony jest nieodłącznym daniem menu wigilijnego. Sekretem zaś dobrego barszczu jest zakwas. Najlepszy będzie ten przygotowany osobiście. Przepis nie dostarcza większych trudności i śmiało wręcz można powiedzieć, że zakwas z buraków “robi się sam”.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 kromka chleba razowego
- 4-6 ziaren pieprzu
- 4-6 ziaren ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 jabłka dla smaku
- 1-2 łyżki soli
- 1 l przegotowanej wody
Wykonanie:
Buraki umyj, obierz i pokrój na cienkie plastry. Włóż je do słoja, dodaj przyprawy, czosnek, miód, jabłka pokrojone na ćwiartki i zalej wszystko letnią wodą. Na wierzchu ułóż kromkę chleba, najlepiej tak, aby znalazła się pod gwintem słoja, chleb może lekko wystawać
z zalewy. Tak przygotowany zakwas zakryj gazą lub ściereczką i odstaw na 4-5 dni w ciepłe miejsce. W czasie kiszenia na powierzchni zakwasu będzie tworzyć się piana, którą należy usuwać za pomocą czystej łyżeczki. Jeśli ją pozostawisz zakwas zacznie pleśnieć. Po 5 dniach przecedź zakwas przez sitko i zlej do butelek. Przechowuj w lodówce. Zakwas z buraków można dodać go do barszczu lub pić na zimno, bo to prawdziwy eliksir zdrowia.
Wspaniałe właściwości zakwasu z buraków.
Jest bogaty w łatwo przyswajalne żelazo oraz witaminy z grupy B, przez co znacznie poprawia parametry krwi. Regularnie spożywany jest wsparciem dla układu immunologicznego –spożywanie napoju poprawia działanie naturalnej odporności naszego organizmu, dzięki dostarczaniu najważniejszych dla zdrowia witamin, a dodatkowo znacznie skraca czas trwania infekcji w sezonie jesienno-zimowym. Obniża również ciśnienie krwi, a także poszerzają światło żył i tętnic. Regularne picie zakwasu z buraków może minimalizować ryzyko rozwoju przewlekłych dysfunkcji układu sercowego, a także zmniejszać szansę na doznanie udaru mózgu oraz zawału serca. Zawarte w nim liczne przeciwutleniacze eliminują z naszego ustroju szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki, co wpływa na opóźnienie starzenia się komórek organizmu. Bakterie kwasu mlekowego oraz liczne bakterie Lactobacillus obecne w zakwasie uzupełniają mikroflorę jelit, dzięki czemu ich funkcjonowanie może wpływać na ogólną poprawę kondycji i wydolności organizmu. Można powiedzieć, że działa on jak naturalny probiotyk.
0 komentarzy
leave a comment