BLOGBLOG

JABŁKOWA GRANOLA z miodem spadziowym

granola z miodem
Fot. Czarna Wisienka

Jesień to sezon na jabłka, a więc i przepisy z nimi. Ten poniżej powstał we współpracy z blogiem Czarna Wisienka i mamy nadzieję przypadnie Wam do gustu. Domowa granola z miodem spadziowym i suszonymi jabłkami doskonale sprawdzi się na pyszne jesienne śniadanie, lub przekąskę do pracy czy szkoły.

Składniki:

  • 2 małe jabłka lub 1 duże
  • 150 g płatków owsianych
  • 1 garść rodzynek
  • 50 g orzechów ziemnych
  • 2 łyżki miodu spadziowego
  • garść suszonych jabłek
  • garść siemienia lnianego/ziaren konopi/pestek dyni
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 190 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Usuń z jabłek gniazda nasienne. Pokrój je w plastry, a następnie zblenduj na mus (jeżeli masz słabszy blender to obierz jabłka ze skórki). Do musu jabłkowego wsyp wszystkie pozostałe składniki i dodaj miód. Wymieszaj dokładnie razem, a następnie przesyp na blaszkę. Piecz ok. 20 min, aż granola się zarumieni. Następnie susz w piekarniku z rozchylonymi drzwiczkami.

Wskazówki od Autorki:

Do granoli możesz użyć płatków owsianych, orkiszowych lub żytnich. Część z nich możesz zastąpić również dowolnymi otrębami. Jeżeli nie lubisz lub nie możesz albo nie chcesz jeść orzeszków ziemnych zamień je na orzechy włoskie, pekan lub orzechy laskowe. Możesz pominąć suszone jabłka. Rodzynki śmiało podmienić możesz na suszoną żurawinę. Ziarna możesz dowolnie mieszać i wsypywać w różnych proporcjach. Granola z miodem gryczanym czy leśnym smakuje również znakomicie więc masz wybór. Ma być dopasowana do Ciebie, Twoich potrzeb i smaków.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *