BLOGBLOG

Kruche ciasteczka z miodem eukaliptusowym

fot. Aleksandra Sadłowska

Kruche ciasteczka do kawy, herbaty czy kubka ciepłego kakao, najlepiej smakują w towarzystwie bliskiej osoby. Można tez nimi obradować bliska osobę. Pięknie zapakowane będą prezentem pełnym osobistych ciepłych uczuć. Autorką przepisu i pięknych zdjęć jest Ola Sadłowska, która publikuje swoje przepisy na Instagramie @olasad.food

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej + odrobina do wałkowania
  • 1 jajko
  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyżki płynnego miodu eukaliptusowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z połowy cytryny

Wykonanie:

Zacznij od cytryny. Sparz ją wrzątkiem i zetrzyj skórkę  na  drobnych oczkach tarki z połowy. W misce wymieszaj mąkę, jajko, miód, masło, proszek do pieczenia, sok i skórkę z połowy cytryny. Wymieszane składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto jest lepkie, ale takie powinno być. Aby je utwardzić przed wałkowaniem przełóż je do woreczka, uformuj w nim kulkę, a następnie odkłóż do zamrażarki na 15 minut.

Przygotuj blat do wałkowania cista. Kiedy wszystko jest gotowe wyjmij ciasto z zamrażarki i delikatnie  posyp je mąką. Rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Piekarnik nagrzej do 180 stopni w funkcji góra-dół. Wytnij ciasteczka i poukładaj na blasze do pieczenia. Piecz przez 10 minut, następnie osusz na kratce.

Z podanej proporcji wychodzi około 60 mini ciasteczek.

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *