BLOG

Lemoniada truskawkowa z bazylią

Fot. Absolutniedobre.pl

Lemoniada to smaczny sposób, by zapewnić sobie odpowiedni poziom nawodnienia wiosna i latem. Chociaż nazwa wskazuje, że jest zrobiona z cytryn to można ją przygotować z wielu różnych owoców, na przykład z truskawek. Niezależnie od wybranych owoców do słodzenia nieodmiennie polecamy miód .

 

 

Składniki:

  • 14 dojrzałych truskawek
  • 1,5 l wody
  • 1 limonka
  • 10 listków bazylii
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • lód

 

Wykonanie:

Truskawki umyj i obieramy z szypułek. Połowę truskawek wrzuć do miski, następnie pokrój i rozgnieć widelcem, tak żeby powstał sok. Do dzbanka wsyp rozgniecione truskawki, dodajemy miód,  po czym zalej wodą. Wyparzoną limonkę pokrój w plastry wraz ze skórką i też dodajemy do wody. Wymieszaj wszystko razem dokładnie. Pozostałą część truskawek pokrój w plastry i dorzuć do wody. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę do schłodzenia. Wyjmij, dodajemy lód oraz listki bazylii.

Smacznego!

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.