Jabłka i miód bardzo się lubią. Ta kombinacja sprawdzi się w wielu przepisach. Dziś proponujemy przepis, który pochodzi z bloga Słodkie okruszki, a są to miodowe mini szarlotki, z bitą śmietaną.
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- szczypta soli
Na jabłkowy mus*:
- ok. 1,5 kg jabłek np. szarej renety
- mielony cynamon
- około 2 łyżki płynnego miodu lipowego
*ilość musu można zwiększyć, jeśli lubimy bardziej obfite wypełnienie babeczek.
Dodatkowo:
- bita śmietana do podania
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania babeczek z kruchego ciasta.
Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Masło musi być dokładnie wysikane, aby łatwo połączyć je z mąką. W kolejności dodaj cukier puder i dwa żółtka. Teraz szybko zagnieć ciasto. Można całość sobie ułatwić używając do tego robota kuchennego. Z ciasta uformuj kulę zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Teraz przygotuj foremki. Posmaruj je cieniutko roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i wałkujemy na podsypanym mąką blacie. Grubość ciasta po po rozwałkowaniu powinna wynosić około 3-4 mm. Można też ciasto rozwałkować między foliami spożywczymi, aby zapobiec nadmiernego podsypywania mąką.
Następnie każdą foremkę napełnij ciastem. Ciasto lekko dociśnij do dna foremek i ponakłuwaj widelcem. Na każdą foremkę z ciastem nałóż odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociśnij, a następnie nałuż suchy groch lub kaszę. Dzięki takiemu zabiegowi nasze kruche spody zachowają odpowiedni kształt. Tak przygotowane foremki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-12 minut. Aby kontrolować stan upieczenia – wystarczy wyciągnąć jedną babeczkę i odchylić kawałek folii.
Uwaga! Po upieczeniu zostaw kruche spody do wystygnięcia i dopiero wówczas wyciąg je z foremek.
Teraz jest czas aby przygotować mus:
Jabłka obierz i pokrój w drobną kosteczkę lub zetrzyj na dużych oczkach. Przełóż je na patelnię, dodaj miód i oprósz z wierzchu cynamonem. Smaż, co jakiś czas mieszając, aż powstanie jabłkowy mus. Po usmażeniu odstaw do przestudzenia.
Na koniec napełnij jabłkowym musem kruche korpusy, a każdą mini szarlotkę ozdób kleksem bitej śmietany.
Można je podawać na ciepło z jeszcze ciepłym musem jabłkowym, wówczas śmietana robi się lekko płynąca.
Smacznego.
0 komentarzy
zostaw komentarz