BLOG

MIODOWNIK BEZ PIECZENIA

Przepis na miodownik opracowała dla nas Wiola z bloga Gotuj i Mieszkaj.

   SKŁADNIKI

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki miodu migdałowego
  • 1 waniliowy budyń w proszku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 g masła

Krem śmietanowo – orzechowy:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 garść orzechów, u mnie pekany
  • 1 łyżka miodu migdałowego
  • 1 łyżka żelatyny + odrobina wrzątku

Chrupka miodowa:

Ponadto:

  • około 400 g herbatników
  • 250 g kwaśnego dżemu z czarnej porzeczki

WYKONANIE

Zacznij od przygotowania półproduktów na masę budyniową. Wiola radzi, aby na samym początku wyjąć masło z lodówki. Sekretem udanej masy jest temperatura masła i wystudzonego budyniu. Musi być taka sama.
Z 500 ml mleka odlej pół szklanki. Rozrób w nim proszek budyniowy i łyżkę mąki, a resztę zagotowuj. Do gorącego mleka wlej naszą mieszankę i energicznie zamieszaj, aby nie powstały grudki. Zagotowany budyń odstaw do ostygnięcia.
Masło ( w tej samej temperaturze co budyń) zmiksuj z miodem. Dodawaj do niego po łyżce budyniu, który za każdym razem musi być dokładnie wymieszany z masłem.
Kiedy masa jest gotowa foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, najlepiej 2 warstwami (wtedy łatwiej jest wyjąć ciasto z foremki, a takie pięknie prezentuje się na paterze) Na dnie ułóż warstwę z herbatników. Na niej rozsmaruj masę budyniową, którą przykryjesz drugą warstwą herbatników. Następnie warstwa dżemu i trzecia warstwą herbatników.
Teraz przygotuj miodową chrupkę.
W rondelku podgrzej cukier z miodem i wodą. Podgrzewaj całość do momentu, aż osiągnie ona temperaturę 149 stopni C i stanie się bursztynowa. Cukier z miodem i wodą będą mocno bomblować podczas gotowania. Kiedy całość osiągnie temperaturę 149 stopni C, wyłącz źródło ciepła i dodaj sodę. Wszystko razem należy energicznie zamieszać trzepaczką, aż do połączenia składników, nie za długo jednak, bo zniszczą się bąbelki. Masę szybko przelej do dużej miski wyłożonej folią aluminiową, posmarowaną  wcześniej olejem. Zostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu, wyjmij z miski powstałą słodką taflę i pokrusz tłuczkiem. Pokruszoną posypkę zamknij w szczelnym pojemniku, ponieważ w zetknięciu z wilgocią zlepi się w 1 całość i przestanie chrupać. Będziesz potrzebować chrupki następnego dnia, kiedy herbatniki zmiękną.
Następnie masa śmietanowa.
Żelatynę rozpuść we wrzątku. W wysokim naczyniu ubij śmietanę na sztywno. Do ubitej śmietany dodaj miód, kakao i rozpuszczoną żelatynę , całość miksuj do połączenia się składników. Orzechy posiekaj lekko nożem i dodaj do śmietany. Delikatnie wymieszaj.
Masę śmietanową wyłóż na trzecią warstwę herbatników i rozsmarowuj.  Ciasto powinno postać w lodówce przez noc.
Następnego dnia na ciasto wysyp miodowe chrupki i orzechy.
Życzymy Smacznego!
1 komentarz
zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *