Słodko słone zestawienia jak ser i owoce bardzo dobrze komponują się z miodem. Zwłaszcza jeśli jest nim aromatyczny miód lawendowy z naszej serii Miody Europejskie. Pieczony camembert z figami i miodem o aksamitnej kremowej konsystencji to sycąca przekąska tak łatwa w przygotowaniu, że poradzi sobie z nią nawet początkujący amator gotowania. Przepis powstał dzięki współpracy z blogiem Czarna Wisienka.
Składniki na 2 porcje:
- 2 sery camembert
- 4 świeże figi
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżeczki miodu lawendowego
- 1 główka czosnku
- Świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Ser camembert nakrój delikatnie w kratkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Orzechy pokrusz na drobne kawałki, które następnie powbijaj w ser. Figi umyj, osusz i pozbaw ogonka. Pokrój na połówki i poukładaj obok sera. Główkę czosnku rozkrój na pół i również ułóż obok sera. Tak przygotowana blachę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 6 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyciągnij ser, na wierzchu ułóż figi. Całość polej miodem lawendowym i posyp świeżym pieprzem.
Smacznego!
0 komentarzy
zostaw komentarz