BLOG

Pieczony camembert z figami i miodem lawendowym

Camembert z figami i miodem lawendowym
Fot. Czarna Wisienka
Słodko słone zestawienia jak ser i owoce bardzo dobrze komponują się z miodem. Zwłaszcza jeśli jest nim aromatyczny miód lawendowy z naszej serii Miody Europejskie.  Pieczony camembert z figami i miodem o aksamitnej kremowej konsystencji to sycąca przekąska tak łatwa w przygotowaniu, że poradzi sobie z nią nawet początkujący amator gotowania. Przepis powstał dzięki współpracy z blogiem Czarna Wisienka.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 sery camembert
  • 4 świeże figi
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki miodu lawendowego 
  • 1 główka czosnku
  • Świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Ser camembert nakrój  delikatnie w kratkę i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Orzechy pokrusz na drobne kawałki, które następnie powbijaj w ser. Figi umyj, osusz i pozbaw ogonka. Pokrój na połówki i poukładaj obok sera. Główkę czosnku rozkrój na pół i również ułóż obok sera. Tak przygotowana blachę wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 6 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyciągnij ser, na wierzchu ułóż figi. Całość polej miodem lawendowym i posyp świeżym pieprzem.
Smacznego!
0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *