Sałatka z figami i serem halloumi to propozycja, którą przygotowała dla nas Algieria – Moja szczypta orientu. Połączenie smaków słodkiego ze słonym oraz kwaśnym daje bogaty orientalny bukiet, pogłębiony jeszcze nutą miodu wrzosowego.
Składniki:
- kilka fig
- pomarańcza
- ser halloumi
- roszponka
Składniki na sos
- łyżeczka miodu wrzosowego
- łyżeczka musztardy
- 1 lub 2 łyżeczki oliwy
- odrobina octu
Wykonanie:
Ser pokrój w plastry i upiecz w piekarniku wybierając opcję grilla lub na patelni grillowej. Figi pokrój na kawałki lub jeśli wolisz w plastry. Następnie obierz pomarańcze i pokrój je na kawałki lub półplasterki. Kiedy wszystkie składniki są już gotowe na półmisku ułóż roszponkę, następnie na nią owoce oraz ser. W małej miseczce umieścić składniki potrzebne do przygotowania sosu i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem polej sałatkę sosem. Smacznego!
0 komentarzy
zostaw komentarz