Zupy to ważna część naszej kuchni. Zwłaszcza w chłodnych porach roku są niezastąpione. Nic lepiej nie rozgrzeje niż porcja ciepłej zupy. Dziś w naszej kuchni proponujemy przepis na zupę krem z pieczonych buraków z dodatkiem opiekanej w miodzie fety według przepisu Oli z IG@olasad.food
Składniki:
- 600 g buraków, np. podłużnych
- 1,2 l bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
- 2 łyżki suszonej włoszczyzny lub warzywa z bulionu/rosołu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 łyżka oliwy
- 100 g fety
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- biały sezam
- natka pietruszki
- świeżo zmielony pieprz
Buraki umyj i szczelnie owiń w folię aluminiową, a następnie piecz przez 45 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200°C. Upieczone buraki rozwiń z folii i pozwól im wystygnąć. Piekarnik przestaw na 180 stopni w funkcji góra-dół i zabierz się za dalsze przygotowywanie potrawy. Zdejmij skórkę z buraków i pokrój je na kawałki. Cebulę, czosnek i korzeń pietruszki obierz, a następnie pokrój na mniejsze części. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, następnie wrzuć na nią cebulę i podsmaż na złoty kolor, kolejno dodaj włoszczyznę, korzeń pietruszki, czosnek, oraz wcześniej przygotowane buraki. Zalej wszystko bulionem, obficie dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, po czym gotuj do miękkości przez około pół godziny. Kiedy wszystkie składniki się ugotują zblenduj je na gładki krem podgrzewaj go jeszcze przez 15 minut. W tym czasie przygotuj dodatki do zupy. W naczyniu żaroodpornym umieść 2 łyżki miodu i 1 łyżkę oliwy zmieszaj je razem na gładki sos, a następnie obtocz w nim kawałek fety, następnie posyp ser sezamem i piecz przez 10-15 minut.
Zupę krem podajemy z pokruszonym serem, posiekaną natką pietruszki, odrobiną oliwy i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
0 komentarzy
zostaw komentarz