Miód wielokwiatowy z nutą leśnego smaku, który powstaje na obrzeżach lasu łączy w sobie aromat nektaru kwiatów i ziół z głęboką, aksamitną jak leśna mgła słodyczą spadzi. Splot wielorakich smaków sprawia, że powstaje miód o wyjątkowym aromacie lasu. Doskonale pasuje do dań śniadaniowych oraz deserów.
Na przykład do deseru z nasionami chia i musem mango.
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 4 płaskie łyżki nasion chia
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego z nutą leśnego smaku
- 1 duże mango – 500 g lub pulpa z puszki
- owoce do przystrojenia (opcjonalnie)
Wykonanie:
Do miseczki wlej mleko i dodaj do niego nasiona chia. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na przynajmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Gdy nasiona napęcznieją i mleko zrobi się gęste dodaj miód oraz cukier waniliowy, po czym jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane mleko przełóż do pucharków, zostawiając miejsce na mango. Mango umyj i obierz ze skóry. Pokrój na drobne kawałki, jednocześnie pozbywając się pestki. Następnie pokrojone mango wrzuć do kielicha blendera, zostawiając kilka kawałków do dekoracji deseru. Zmiksuj mango na gładką masę i wylej ją na wierzch wcześniej przygotowanego w pucharkach mleka. Udekoruj pozostałymi kawałkami mango lub innych owoców i gotowe!
0 komentarzy
zostaw komentarz