BLOGBLOG

MIÓD LAWENDOWY

Miód lawendowy, który znajdziecie  w naszej ofercie pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów lawendy. Nie należy go mylić z miodem z dodatkiem kwiatów lawendy – w internecie znajdziecie  wiele przepisów na tak zwany miód lawendowy, który jest najczęściej miodem wielokwiatowym z zatopionymi w nim kwiatami tej rośliny. My jednak skupiamy się na tym prawdziwym, robionym przez pszczoły.

Skąd pochodzi?

W  Polsce lawenda  uprawiana jest najczęściej jako roślina ozdobna. Szerzej znana jest jako dodatek kosmetyczny, niż kulinarny. Jej popularność i zainteresowanie produktami z nią związanymi wciąż wzrasta. W rejonie Morza Śródziemnego, gdzie znajdują się duże uprawy lawendy jest cenioną rośliną miododajną. Aby uzyskać  jednorodny gatunkowo miód ze ściśle określonego rodzaju nektaru trzeba zapewnić pszczołom takie pożytki,

gdzie kwitnie tylko jeden określony gatunek danej rośliny.  Nie jest więc zaskoczeniem, że miód  lawendowy tak jak i lawenda kojarzą się nieodłącznie z południem Europy. Miód lawendowy Smaki Świata pochodzi ze słonecznej Hiszpanii, ale pola lawendy znajdziecie również we Francji, Portugalii czy w Chorwacji. Pszczelarze dla swoich pasiek najchętniej wybierają pola lawendy wąskolistnej – Lavandula angustifolia Mill, zwanej również lawendą prawdziwą, lawendą lekarską lub lawendą wonną. Ten gatunek wyróżnia się drobnymi niebiesko fioletowymi kwiatami. W uprawie rzadko występuje jako czysty gatunek, towarzyszy jej zazwyczaj lawenda szerokolistna o nieco ciemniejszych kwiatach. Lawenda Kwitnie obficie w lipcu dostarczając nektaru z wydajnością miodową od 200 do 300 kg z hektara.

Jak wygląda i smakuje?

W kolorze jest najczęściej  jasnokremowy, jasnożółty lub złocisty.
Posiada delikatny aromat kwiatów lawendy, łagodnie aromatyczny. Jego intensywny smak pozostaje w ustach na długo. Miód lawendowy należy do miodów o najwyższej jakości.

Co zawiera i jakie ma zastosowanie?

Pod względem składu chemicznego na pierwszym miejscu obok cukrów prostych, witamin i biopierwiastków należy wymienić olejek eteryczny oraz flawonoidy. W miodzie lawendowym znajdujemy także takie związki jak: luteolina, kemferol, apigenina i izoramnetyna.

Miód lawendowy ze względu na dużą zawartość olejku eterycznego odznacza się działaniem antyseptycznym, dlatego wskazany jest  w leczeniu stanów zapalnych szczególnie w obrębie dróg oddechowych. Działa wspomagająco w leczeniu grypy, przeziębienia, chorób układu oddechowego, jak zapalenie oskrzeli i zapalenie płuc. Ma również działanie rozluźniające, uspokajające i obniżające ciśnienie krwi co korzystnie wpływa na organizm przy w schorzeniach serca i układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycy naczyń wieńcowych, nerwicy serca i nadciśnieniu. Jest on nie tylko dobrym źródłem energii dla mięśnia sercowego, ale również zwiększa jego siłę skurczu, rozszerza naczynia krwionośne i polepsza przepływ krwi przez naczynia wieńcowe i obwodowe. Przydatny jest ponadto w przypadku bezsenności i bólu głowy. Działanie łagodnie uspokajające i rozluźniające miodu lawendowego wykorzystywane jest również w zaburzeniach trawienia oraz schorzeniach żołądka, jelit i wątroby. Ze względu na zawartość olejku eterycznego wspomaga leczenie chorób nerek i dróg moczowych, jak również chorób pasożytniczych.

Miód lawendowy ma również działanie przeciwzmarszczkowe i ogólnie dobrze wpływa na skórę. Ciekawostką jest także łagodne działanie miejscowe tej odmiany miodu po nałożeniu na miejsce użądlenia przez owady. Pod wpływem takiego okładu pieczenie i obrzęk szybko ustępuje, a rana łatwiej się goi.

W kuchni

Ze względu na swój smak i aromat pasuje najlepiej do słodkich deserów, ciast i lodów.

 

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *