BLOG

Batoniki kokosowe

Batoniki kokosowe w wersji domowej to smaczna przekąska dla, dla małych i dużych. Są dość proste w przygotowaniu, nie wymagają pieczenia, chociaż proces pokrywani batoników czekoladą może wymagać nieco praktyki. Recepturę na batoniki opracowała dla nas Aleksandra Sadłowska, która publikuje swoje przepisy i piękne zdjęcia potraw na Instagramie @a_sad07, znajdziecie ją również w naszej książce kucharskiej „Miodowy […]

Czytaj dalej

Tosty francuskie z miodem

Tosty francuskie to sposób na szybkie, ciepłe śniadanie. Można je robić na wiele sposobów: na słodko i na wytrawnie. U nas oczywiście w wersji z miodem. Przepis na tosty pochodzi z bloga Zrób to smacznie. Składniki na 4-5 tostów 1 jajko 3 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki masła 4-5 kawałków chleba ulubiony miód […]

Czytaj dalej

Miód w pielęgnacji włosów – kosmetyki.

Kilkakrotnie pisaliśmy już o zastosowaniu miodu w pielęgnacji ciała, przyglądaliśmy się naturalnym kosmetykom: mydłom i peelingom, które można przygotować w domu. Teraz kolej na kilka słów o tym jak wykorzystać miód w pielęgnacji włosów. Miód w szamponach i odżywkach działa przede wszystkim nawilżająco na włosy i odżywczo na skórę głowy. Nie będzie więc zaskoczeniem, że […]

Czytaj dalej

Kulki mocy – deser z ciecierzycy i miodu

Słodycze wcale nie muszą być „nie zdrowe”. Przekonali się o tym niedawno uczestnicy warsztatów kulinarnych z  Piaseczna. Wraz z kociełakocie.pl prezentowaliśmy jak ciekawie włączyć miód do swojej diety. Jedną z propozycji był przepis deser z ciecierzycy i miodu, który sprawdza się również w roli przekąski. Kulki mocy są bardzo proste w wykonaniu, sprawdźcie sami. Składniki […]

Czytaj dalej

Relacja z warsztatów w Piasecznie

Dlaczego warsztaty kulinarne? Kilka miesięcy temu otrzymaliśmy ciekawą propozycję opracowania wydarzenia edukacyjnego w zakresie wykorzystania miodu w codziennej diecie.  Propozycja bardzo nas ucieszyła, bo bardzo lubimy dzielić się naszą wiedzą na temat miodu. Powiecie, że przecież miód zna każdy i o czym tu mówić? A jednak! Jak to często bywa z oczywistościami, są oczywiste tylko […]

Czytaj dalej

Mhelbi – Algierski deser ryżowy.

Wakacje to czas kiedy nasze myśli częściej kierują się ku odległym, pobudzającym wyobraźnię krainom, w których czekają niespotykane u nas smaki i zapachy. Dzięki przepisom Adrianny autorki bloga @ Moja Szczypta Orientu przenosimy się dziś do pachnącej przyprawami Algierii. Delikatny deser ryżowy Mhelbi, sprawdzi się w roli letniego deseru, także w naszej strefie klimatycznej. Zapraszamy na […]

Czytaj dalej

Słodka Kuchnia – Warsztaty kulinarne z blogerką

Dowiedz się dlaczego warto włączyć miód do swojej diety i zobacz jak zrobić to smacznie. Zapraszamy na warsztaty kulinarne – SŁODKA KUCHNIA, organizowane w ramach akcji Jem świadomie. Warsztaty poprowadzi Karolina Kuczborska znana z bloga Kocie Łakocie, na którym promuje zdrowy styl odżywiania i kuchnię bez cukru. Na potrzeby warsztatów przygotowała kilka interesujących i prostych przepisów, […]

Czytaj dalej

Jem świadomie – degustacja miodów HUZAR w Auchan

Poznajmy się. W dniach 4 – 5 sierpnia zapraszamy Was na nasze stoiska degustacyjne w sklepach sieci Auchan w:  Piasecznie, Krakowie – Bonarka, Warszawie – Wola i Ursynów, Olsztynie i Mikołowie. We wszystkich tych lokalizacjach czekać będą na Was nasze hostessy, które poczęstują Was miodem i informacjami o nim. Odwiedź nas w Auchan, Poznaj Miody […]

Czytaj dalej

Pancakes – czyli słodkie śniadanie

Słodkie śniadanie, praktykowane w wielu zakątkach świata, u nas często przegrywa z tradycyjnymi kanapkami.  W obiegowych opiniach,  na słodko równa się – niezdrowo, czy na pewno? Nie koniecznie tak musi być. Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich fanów słodyczy. Jeśli odpowiednio dobierzemy składniki i na przykład zastąpimy cukier miodem, to słodkie śniadanie stanie się bardzo wartościowym posiłkiem. Takie […]

Czytaj dalej

Czekoladowy pudding chia z bananem i miodem

Nasiona chia, czyli szałwii hiszpańskiej  słynne są ze swych wyjątkowych właściwości odżywczych. Są bogate w wapń i kwasy omega-3. Stały się ostatnio modne, a co za tym idzie w sieci znajdziecie niezliczone przepisy na potrawy z tym wartościowym ziarnem. Nie zabraknie go i u nas.  Przepis, który dziś prezentujemy opracowała Karolina Kuczborska, znana z bloga […]

Czytaj dalej