BLOG

Kanapka z grillowanym tofu w miodowej marynacie.

Co powiecie na grill w wersji azjatyckiej? Kanapka z grillowanym tofu zamarynowanym wcześniej w marynacie z miodu i sosu sojowego w połączeniu z ostrym kimchi to pomysł kulinarny Oli Wiertel (IG @olasad.food). W przepisie Ola wykorzystała miód wielokwiatowy  dedykowany na grilla. Wyróżnia go wygodne opakowanie ułatwiające dozowanie. To prawdziwy must have tego lata. Do kupienia […]

Czytaj dalej

Dlaczego miód krystalizuje – Q&A

Krystalizacja miodu to naturalny proces zachodzący w każdym miodzie. Zjawisko to chociaż tak powszechne wciąż budzi wiele wątpliwości. Wśród pytań, które do nas kierujecie najczęściej pojawiają się właśnie te związane z krystalizacją, dlatego czas obalić mity i podsumować fakty na temat krystalizacji.   Dlaczego miód krystalizuje? By lepiej zrozumieć zjawisko krystalizacji miodu musimy przypomnieć nieco […]

Czytaj dalej

Sałatka z granatem i nutą miodu gryczanego

Miód wielokwiatowy z nutą miodu gryczanego ma zdecydowany, mocny słodko ostry smak. Dodatek miodu gryczanego zwanego czarnym złotem w kuchni wzbogaca smak miodu wielokwiatowego i dodaje mu wyrazistości.  Warto nadmienić, że jest jednym z miodów najkorzystniejszych dla odporności. W kuchni współgra doskonale z potrawami wytrawnymi i tymi o mocnym aromacie, jak granat czy ser pleśniowy […]

Czytaj dalej

Lemoniada cytrusowa z miodem wielokwiatowym

W ciepłe dni nawodnienie organizmu to szalenie ważna kwestia dla zachowania dobrego samopoczucia i równowagi organizmu. A co pić by było smacznie i zdrowo? My polecamy lemoniadę cytrusową z miodem wielokwiatowym. Sprawdzi się doskonale na codzień jak i podczas letnich spotkań na pikniku czy przy grillu. Składniki: 1,5 l wody mineralnej Miód wielokwiatowy Cytryna Grejpfrut […]

Czytaj dalej

Domowy krem orzechowo-kakaowy z miodem spadziowym

Krem orzechowo – kakaowy to taka mała słodka przyjemność, na którą chyba każdy czasem się skusi. Taki krem można z łatwością przygotować w domu z ogólnodostępnych składników jak orzechy i kakao. Do słodzenia polecamy miód spadziowy, bo jest delikatny w smaku i bardzo słodki, idealny do słodzenia kremów takich jak ten. Przepis na krem orzechowo […]

Czytaj dalej

Chia i mus z mango z miodem wielokwiatowym z nutą leśnego smaku

Miód wielokwiatowy z nutą leśnego smaku, który powstaje na obrzeżach lasu łączy w sobie aromat nektaru kwiatów i ziół z głęboką, aksamitną jak leśna mgła słodyczą spadzi. Splot wielorakich smaków sprawia, że powstaje miód o wyjątkowym aromacie lasu. Doskonale pasuje do dań śniadaniowych oraz deserów. Na przykład do deseru z nasionami chia i musem mango. […]

Czytaj dalej

Pankejki na kefirze z nutą miodów z mimozy i bursery

Miód wielokwiatowy z nutami miodów z mimozy i bursery wyróżnia się słodkim kwiatowym aromatem, który sprawia że idealnie nadaje się jako dodatek do potraw słodkich takich jak pankejki na kefirze. Składniki: 400 ml kefiru 2 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego […]

Czytaj dalej

Pszczoła jest kobietą

Choć dziś wydaje się nam oczywiste, że ulem rządzą kobiety pod wodzą królowej, odkrywanie tajemnic tych pracowitych owadów zajęło badaczom długie lata. Otrząsnęły się już pszczoły z zimowego bezwładu, a królowa od pierwszych zaraz dni kwietnia wzięła się do znoszenia jaj. Robotnice obleciały jaskry, pierwiosnki, śnieżyczki, fiołki i zbadały wierzby oraz krzaki leszczyny. W miarę […]

Czytaj dalej

Lham lahlou – słodkie mięso

Lham lahlou- czyli w dosłownym tłumaczeniu ,,słodkie mięso” nazywane również tajine lahlou i berkok. Jest to danie mięsne, ale w wersji na słodko. Z miodem i słodkimi suszonymi owocami oraz migdałami. W efekcie duszenia powstaje aromatyczne soczyste danie, które jest bardzo popularne i lubiane w Algierii i jak pisze autorka, czyli Adrianna znana z Instagrama  […]

Czytaj dalej

Batony serowe z miodem lipowym

Przepis na batony serowe opracowała dla nas Ola Sadłowska publikująca swoje przepisy na IG olasad.food. Takie batony będą doskonałą przekąską lub deserem. Słodzone są miodem, a ponieważ ich przygotowanie nie wymaga gotowania, miód zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Składniki: (na 6 dużych batonów a’la lody na patyku) 250 g chudego twarogu 200 g serka kanapkowego […]

Czytaj dalej