BLOG

Wiosna w pasiece

Na drzewach widać pierwsze zielone pąki, dni stają się coraz dłuższe, w powietrzu rozbrzmiewa trzepot skrzydeł powracających do kraju ptaków. Przyroda budzi się z zimowego snu, witając nas ciepłem, zielenią traw i pierwszymi promieniami wiosennego słońca. Do życia budzą się też pszczoły. Po ciężkich zimowych miesiącach czas zabrać się do pracy. Już pierwsze dni wiosny […]

Czytaj dalej

Ciasteczka migdałowe na miodzie

Miód i migdały to składniki doskonale znane wielu kuchniach, chętnie wykorzystywane do przygotowania rozmaitych deserów i słodkich przekąsek. U nas będą to ciasteczka z mąki migdałowej, w których cała słodycz pochodzi tylko i wyłącznie z miodu. Składniki: duże jajko 2-3 łyżki miodu łyżka miękkiego masła 200 g mąki migdałowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia łyżka […]

Czytaj dalej

Sałatka owocowa z miodem

Sałatka owocowa trafiająca wprost do serca to nasza propozycja na walentynki. Dla podkreślenia jej okazjonalnego charakteru zdecydowaliśmy się na foremki w kształcie serc. Równie dobrze jednak sprawdzi się każdy inny kształt. Te sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu,  poradzi sobie z nią nawet kulinarny nowicjusz, czy nowicjuszka. Za to finalny efekt wow! gwarantowany.   Składniki: […]

Czytaj dalej

Konfekcjonowanie miodu – fakty i mity

Miód pochodzi wprost z natury i w składzie zawiera tylko … miód, mimo to bywa, że dostajemy pytania od klientów zatroskanych o to co tak naprawdę znajduje się w słoiczku. Zauważyliśmy i potwierdziły to zlecone przez nas badania, że duże obawy klientów wzbudza specyficzne użycie słów na etykiecie, którego wymagają od nas przepisy. Chodzi o […]

Czytaj dalej

Żelki miodowo imbirowe

Żelki to jedne z bardziej lubianych słodyczy, a my wiemy jak zrobić je w domu w dodatku w wersji fit.  Żelki miodowo imbirowe są nie tylko smaczne ale też bardzo wartościowe, a to za sprawą samych składników. Miód, który stanowi całą słodycz w tym przepisie wraz z imbirem poprawia odporność i wspomogą odporność organizmu, tak […]

Czytaj dalej

Złote Mleko

Złote mleko to tradycyjny napój indyjski, znany także w innych częściach Azji. Tam, skąd pochodzi uważany jest za bardzo korzystny dla zdrowia, a jego picie zaleca się jako środek zwiększający odporność i zapobiegający chorobom. To prawdziwe bogactwo składników prozdrowotnych, które dobrane są nieprzypadkowo. Jednym z najważniejszych, któremu napój zawdzięcza swój złocistożółty kolor jest kurkuma. Zawarta […]

Czytaj dalej

Sałatka azjatycka z miodem wielokwiatowym

Sałatka z kapusty pekińskiej to podstawowy dodatek kuchni azjatyckiej. Jej wersję znajdziecie zarówno w kuchni wietnamskiej, chińskiej jak i tajskiej. Wersję, którą wam dziś prezentujmy z łatwością przygotujesz z dostępnych u nas składników. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 średnia marchewka 1/2 białej rzodkwi 1/2 puszki kiełków w zalewie 3 łyżki solonych orzeszków arachidowych na […]

Czytaj dalej

Grzane Wino z miodem

Jeśli wierzyć historykom, tradycja picia grzanego wina sięga starożytnego Rzymu. Podobno Rzymianie uwielbiali pić ciepłe napoje na bazie wina słodzone miodem. Historia pijanych dziś grzańców nie sięga jednak aż tak daleko. Picie ciepłego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw rozpowszechniło się w Europie wraz z popularyzacją jarmarków bożonarodzeniowych w Austrii i Niemczech w XVI wieku. Dziś […]

Czytaj dalej

Piernik na miodzie

Pierniki i pierniczki to kwintesencja świątecznych wypieków, a nie ma piernika bez miodu. Najlepszym do tego ciasta będzie miód gryczany. Jego smak doskonale współgra z bukietem przypraw do korzennych, które nadają mu smak i aromat. Jeśli nie przepadasz za miodem gryczanym to równie dobrze możesz wykorzystać także miód wielokwiatowy. Przepisów na piernik jest wiele. Toczą […]

Czytaj dalej

Miód w świątecznej kuchni dawniej i dziś

Kilka słów o tradycji Obecność na wigilijnym stole miodu sięga korzeniami kultury starosłowiańskiej. Był nieodzownym elementem wigilijnych potraw, zaraz obok maku, kasz, grzybów i orzechów. Składniki te miały znaczenie magiczne, bo i czas wigilii był czasem wyjątkowym, w którym świat widzialny stykał się z zaświatami, a dusze dawnych krewnych wracały do swych bliskich. Należało więc […]

Czytaj dalej