BLOG

Grzane Wino z miodem

Jeśli wierzyć historykom, tradycja picia grzanego wina sięga starożytnego Rzymu. Podobno Rzymianie uwielbiali pić ciepłe napoje na bazie wina słodzone miodem. Jednak historia grzańców, jakie znamy dziś, nie sięga aż tak daleko. Picie ciepłego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw rozpowszechniło się w Europie wraz z popularyzacją jarmarków bożonarodzeniowych w Austrii i Niemczech w XVI wieku. […]

Czytaj dalej

Lekka sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami i miodem

Pośród wigilijnych potraw nie może zabraknąć śledzi. Podaje się je na wiele sposobów, zarówno w formie przekąski jak i dania samego w sobie. W naszej kuchni dziś przepis na śledzie w formie sałatki – przystawki. Opracowała go Pani Aleksandra z @olasad.food, która jest również autorką tego apetycznego zdjęcia. Na uwagę zasługuje również, efektowny sposób podania […]

Czytaj dalej

Miód w świątecznej kuchni dawniej i dziś

Kilka słów o tradycji Obecność na wigilijnym stole miodu sięga korzeniami kultury starosłowiańskiej. Był nieodzownym elementem wigilijnych potraw, zaraz obok maku, kasz, grzybów i orzechów. Składniki te miały znaczenie magiczne, bo i czas wigilii był czasem wyjątkowym, w którym świat widzialny stykał się z zaświatami, a dusze dawnych krewnych wracały do swych bliskich. Należało więc […]

Czytaj dalej
Baner główny O NAS

Informacja o realizowanej strategii podatkowej za rok 2022

Informacja o realizowanej strategii podatkowej za rok podatkowy 2022 Huzar Sp. z o.o. („Spółka”), wypełniając obowiązki wynikające z art. 27c ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2022 r. poz. 2587 ze zm.), przyjęła pisemną wersję realizowanej strategii podatkowej. Dokument został przyjęty na mocy uchwały zarządu […]

Czytaj dalej

Rogaliki z makiem na miodzie wielokwiatowym

Mak zgodnie z tradycją powinien znaleźć się na wigilijnym stole.  Zamiast jednak podać go w formie tradycyjnej kutii czy makowca wypróbuj rogaliki makowe na miodzie wielokwiatowym. Składniki: na ciasto 4 szklanki mąki 100 ml mleka 80 g cukru trzcinowego 50 g świeżych drożdży 200 g masła 4 jajka 2 szczypty soli 2 łyżki płatków migdałowych […]

Czytaj dalej

Pierogi z burakami i kozim serem

Zastanawiacie się co ma miód wspólnego z pierogami? Już wyjaśniamy. Te niebanalne pierogi dla wielbicieli buraków i koziego sera smakują najlepiej z dressingiem na bazie miodu i musztardy. To danie zaproponowane przez Olę Sadłowską znaną z Instagrama @olasad.food jest w istocie tym co kochamy, czyli połączeniem tradycyjnej formy z odrobiną eksperymentalnego szaleństwa. Takie pierogi będą […]

Czytaj dalej

Zakwas z buraków

W kuchni polskiej barszcz czerwony jest nieodłącznym daniem menu wigilijnego. Sekretem zaś dobrego barszczu jest zakwas. Najlepszy będzie ten przygotowany osobiście. Przepis nie dostarcza większych trudności i śmiało wręcz można powiedzieć, że  zakwas z buraków „robi się sam”. Składniki: 1 kg buraków 1 kromka chleba razowego 4-6 ziaren pieprzu 4-6 ziaren ziela angielskiego 1-2 liście […]

Czytaj dalej

Kanapka z melonem, prosciutto i miodem

Kuchnia to nie tylko sztuka komponowania smaków, ale także eksperymentowanie z nieoczekiwanymi połączeniami. W dzisiejszym zabieganym świecie, gdzie czas jest cennym towarem, poszukujemy szybkich, a jednocześnie smacznych rozwiązań kulinarnej codzienności. Jednym z takich niezwykłych, a zarazem prostych dań, które dziś chcemy Wam zaproponować są kanapki z melonem, prosciutto i miodem. To połączenie świeżości, delikatności owocu, […]

Czytaj dalej

Zupa Krem z Buraków

Zupa krem z buraków to jedno z tych dań, które potrafią zachwycić zarówno smakiem, jak i wyjątkowymi walorami zdrowotnymi. Nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, zachwycając intensywnym, głębokim kolorem, ale także dostarcza organizmowi mnóstwa cennych składników odżywczych. To jedno z tych dań, które łączą w sobie doskonały smak i dbałość o nasze zdrowie, co […]

Czytaj dalej

Polędwiczki wieprzowe w sosie słodko – kwaśnym

Polędwiczki wieprzowe w sosie słodko kwaśnym to pomysł na sycący i rozgrzewający jesienny obiad. Kiedy dni stają się chłodniejsze obiad powinien dostarczyć nie tylko kalorii, ale też ciepła. I takie właśnie są mięsne sosy. Można je serwować z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami pure. I co najważniejsze, przygotowanie ich nie jest wcale trudne – z resztą, […]

Czytaj dalej