BLOGBLOG

Deser z chia, melonem i miodem pomarańczowym

deser z chia

O dobroczynym działaniu nasion chia krążą legendy. Nie dość napisać, że zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko. Zawierają również żelazo, potas, fosfor i magnez, są także źródłem błonnika.  Zapraszamy dziś na smakowity deser z chia, melonem i miodem, który pochodzi z bloga Dziś ja gotuję.

Składniki:

  • 1 melon
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/4 szkl. nasion chia
  • 1 mała limonka
  • skórka z pomarańczy ew. limonki
  • miód pomarańczowy (około 2 łyżki)

 

Wykonanie:

Mleko kokosowe, miód oraz nasiona chia umieszczamy w pojemniku i dokładnie wymieszaj, następnie przykryj i pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc, aby nasiona dobrze naciągnęły wilgoci. Przed podaniem melona oczyść z nasion i skórki. Owoc zmiksuj na puree. Przygotuj pucharki do lodów lub inne naczynia w których je podasz. Na spodzie umieść nasiona chia w mleku kokosowym, na nich ułóż delikatnie puree z melona. Całość przed podaniem skrop limonką, a wierzch ozdób skórka pomarańczy lub limonki.

Smacznego!!!

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *