Crumble to szybki i łatwy wykonaniu deser, którego podstawę stanowią owoce i kruszonka. Można go przygotować właściwie z każdych owoców, na jakie tylko przyjdzie nam ochota. Justyna, która publikuje swoje przepisy na IG @szybkie_jedzonko postawiła na śliwki, na które właśnie mamy sezon, zobaczcie sami jak smakowicie wyszło.
Składniki:
Kruszonka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru drobnego
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Spód
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg sliwek
- 5-6 łyżek miodu akacjowego
Wykonanie:
Śliwki umyj i wydryluj, po czym odstaw, aby obciekły. Przygotuj foremkę w której będzie pieczone crumble. Teraz zmieszaj ze sobą wszystkie sypkie składniki potrzebne, aby przygotować spód, a następnie wysyp je równomiernie na dno formy. Na tak przygotowanym spodzie ułóż osuszone śliwki, po czym polej je równomiernie miodem.
W osobnej misce przygotuj kruszonkę zagniatając ze sobą wszystkie wymienione składniki, po czym posyp nią wcześniej przygotowany spód.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
0 komentarzy
leave a comment