Tamina to bardzo popularny algierski deser znany również pod nazwą takneta. Przepis różni się nie co w doborze składników w zależności od regionu, z którego pochodzi. Czasem dodaje się do niego migdały i wodę różaną, kiedy indziej wodę z kwiatu pomarańczy, ale niezależnie od wszystkich alternatywnych dodatków pozostaje łatwy i szybki w przygotowaniu. Wersja, którą Wam prezentujemy pochodzi z bloga Moja szczypta orientu.
Składniki:
- 400 g semoliny (można zastąpić ją kaszą manną-semoliną)
- 190 g miodu pomarańczowego
- 160 g masła
- cynamon do posypania
Wykonanie:
Na rozgrzaną i suchą patelnie wsyp semolinę i praż, aż uzyska złoto-brązowy kolor (cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła). Po uprażeniu przełóż semolinę do miski na ok. 15 minut, aby wystygła. W garnuszku roztop masło i miód, a następnie gorące wlać do miski z semoliną. Energicznie wymieszaj łyżką. Odstaw na chwilę, aby stężała i ostygła, a następnie posyp szczyptą cynamonu dla dekoracji.
Tradycyjnie tamine nakłada się na płaski talerzyk lub miseczkę, ale można ją również pokroić w małe kawałeczki, gdy już ostygnie i stanie się zwarta.
Najlepiej smakuje jako przekąska do kawy i herbaty.
0 komentarzy
leave a comment