O dobroczynym działaniu nasion chia krążą legendy. Nie dość napisać, że zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko. Zawierają również żelazo, potas, fosfor i magnez, są także źródłem błonnika. Zapraszamy dziś na smakowity deser z chia, melonem i miodem, który pochodzi z bloga Dziś ja gotuję.
Składniki:
- 1 melon
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/4 szkl. nasion chia
- 1 mała limonka
- skórka z pomarańczy ew. limonki
- miód pomarańczowy (około 2 łyżki)
Wykonanie:
Mleko kokosowe, miód oraz nasiona chia umieszczamy w pojemniku i dokładnie wymieszaj, następnie przykryj i pozostawiamy w lodówce najlepiej na całą noc, aby nasiona dobrze naciągnęły wilgoci. Przed podaniem melona oczyść z nasion i skórki. Owoc zmiksuj na puree. Przygotuj pucharki do lodów lub inne naczynia w których je podasz. Na spodzie umieść nasiona chia w mleku kokosowym, na nich ułóż delikatnie puree z melona. Całość przed podaniem skrop limonką, a wierzch ozdób skórka pomarańczy lub limonki.
Smacznego!!!
0 komentarzy
leave a comment