Szpinak to bardzo wartościowe warzywo, chociaż wielokrotnie niedoceniane warto się nim zainteresować. To prawdziwa bomba witaminowa, źródło żelaza i kwasu foliowego, a przy tym jest bardzo nisko kaloryczny. Najczęściej pojawia się na stole w formie cieplej przystawki, lub jako składnik sałatki, tymczasem Słodko Kwaśna Kuchnia pokazuje, że równie interesujący jest szpinak jako składnik koktajlu.
Przepis na koktajl szpinakowy z miodem eukaliptusowym to smaczna zielona propozycja zarówno na śniadanie jak również na deser czy przekąskę.
Składniki:
- garść świeżego szpinaku
- szklanka mleka
- łyżeczka miodu eukaliptusowego
- banan
- garść pistacji
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie umyj i przełóż do kielicha blendera. Pistacje obierz ze skorupek i dodaj do szpinaku. Banana obierz i pokrój go w plastry, a następnie dodaj do pozostałych składników. Na koniec wlej mleko i miód, a całość składników zmiksuj na gładka masę. Gotowy koktajl i przelej do dwóch szklanek. Smacznego
0 komentarzy
leave a comment