Łosoś w marynacie miodowej z miso. Brzmi dość niezwykle? Postaramy się Was przekonać, że to w gruncie rzeczy doskonałe połączenie.
Miso jest filarem japońskiej kuchni, a jej smak stanowi podstawę wielu japońskich potraw. Pasta ze sfermentowanej soi, czasem z dodatkiem ryżu lub jęczmienia, czyli właśnie miso występuje w kilku odmianach. Nazwy odmian nawiązują do koloru. Jest więc miso białe, żółte, czerwone i czarne, a różnią się od siebie nie tylko kolorem, ale i zapachem oraz aromatem. Różnice te wynikają ze składu i długości procesu fermentacji. Owoce morza to również ważny składnik japońskiej kuchni, więc tajemnica użycia miso do popularnego łososia powoli się wyjaśnia. Miso i łosoś pasują do siebie nie od dziś. A ponieważ jesteście w naszej kuchni to nie może zabraknąć i miodu, który doda daniu subtelną nutę słodyczy. W tym zestawieniu będzie to jak wisienka na torcie – ukoronowanie smakowych wrażeń.
Składniki:
- 2 łyżki miso
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 4 łyżki oleju arachidowego
- 2 kawałki łososia (300 g)
- 1 limonka
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wymieszaj w garnku miso, miód, sos sojowy, sok z limonki oraz olej, po czym powstałą
marynatą nasmaruj łososia i przełóż go do żaroodpornego naczynia. Limonkę pokrój na cienkie plastry i ułóż na wierzchu. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz 15 min. Po upieczeniu posyp posiekaną natką pietruszki i pieprzem. Podawaj od razu solo lub z ryżem i ulubioną surówką.
1 komentarz
leave a comment