Sałatka z grillowaną cukinią to kolejna u nas propozycja od Absolutnie Dobre. Ta sałatka sprawdzi się jako dodatek do innych potraw z grilla, lub jako lekkie letnie dane samo w sobie. Proste, pyszne i pełne smaku, czyli tak jak lubimy najbardziej.
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- pół dojrzałego awokado
- 1 mała cukinia
- 3 łyżki pestek granatu
- 3 łyżki uprażonych orzechów włoskich lub pekan
- 70 g sera pleśniowego lazur
- 1/2 cytryny do skropienia awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania
na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego z nutą miodu gryczanego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki soli
Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry około 2-3 mm. Każdy z plastrów posmaruj oliwą z dwóch stron. Tak przygotowane ułóż na grillu lub patelni grillowej i smaż aż cukinia się zarumieni, następnie obróć kawałki na drugą stronę i postępuj podobnie. Zdejmij cukinię z grilla i odstaw do wystudzenia. Pokrój awokado w cienkie plastry i skrop cytryną, żeby nie ściemniało. Obierz owoc granatu. Na talerz wysyp mieszankę sałat, ułóż na wierzchu pokrojone w plastry awokado, dodaj zgrillowaną i wystudzoną cukinię, a następnie posyp granatem oraz orzechami. Rozkrusz ser i również posyp nim sałatkę. Kiedy baza jest przygotowana w miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i polej nim sałatkę.
Gotowe!
0 komentarzy
leave a comment