Kolorowa, lekka, sałatka z kaszą kuskus według przepisu Oli Sadłowskiej (IG @olasad.food) to propozycja idealna na lekki lunch. Jest pełna witamin dzięki sporej ilości warzyw i jednocześnie pożywna i sycąca.
W przepisie wykorzystany został miód pomarańczowy z serii Miody Europejskie, który doskonale współgra ze słodyczą pomarańczy i ciekawie kontrastuje z wyrazistym smakiem łososia. Miód pomarańczowy ma właściwości oczyszczające i uspokajające. Dodaje energii do działania oraz łagodzi skutki stresu.
Składniki:
- 2 małe pomarańcze
- 15 kolorowych pomidorków koktajlowych
- 1 mała cukinia
- 150 g fety lub twarogu
- 100 g wędzonego łososia
- mały pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki miodu pomarańczowego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy + do grillowania
- duży ząbek czosnku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw do wystudzenia. Cukinię pokrój w 1,5 centymetrowe plasterki, oprósz solą i polej oliwą. Następnie grilluj do miękkości i zarumienienia. Pomidorki pokrój na połówki, a wędzonego łososia na drobne kawałki. 1,5 pomarańczy obierz i wyfiletuj, aby pozbyć się białej skórki. Kaszę umieść w dużej misce, dodaj drobno posiekaną kolendrę. Wymieszaj je razem i wyłóż na dwa talerze. Dodaj łososia, pomidorki, cukinię i fileciki z pomarańczy. Rozkrusz fetę. Teraz czas na sos. Do słoiczka wyciśnij sok z połowy pomarańczy, dodaj miód pomarańczowy, musztardę francuską, ocet, oliwę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem. Sałatkę obficie polej przygotowanym sosem i gotowe.
0 komentarzy
leave a comment