BLOG

Relacja z warsztatów w Piasecznie

Dlaczego warsztaty kulinarne?

Kilka miesięcy temu otrzymaliśmy ciekawą propozycję opracowania wydarzenia edukacyjnego w zakresie wykorzystania miodu w codziennej diecie.  Propozycja bardzo nas ucieszyła, bo bardzo lubimy dzielić się naszą wiedzą na temat miodu. Powiecie, że przecież miód zna każdy i o czym tu mówić? A jednak! Jak to często bywa z oczywistościami, są oczywiste tylko z pozoru. A w temacie miodu w kulinariach jest jeszcze wiele do powiedzenia, albo raczej do pokazania. Skoro do pokazania pomyśleliśmy – to warsztaty kulinarne!!!  Do współpracy zaprosiliśmy najodpowiedniejszą do takich zadań osobę – Karolinę Kuczborską. Karolina  jest niewyczerpanym źródłem ciekawych pomysłów kulinarnych, którymi dzieli się na swoim blogu Kocie Łakocie. Owocem współpracy był pilotażowy warsztat kulinarny, na który zaprosiliśmy klientów Auchan w Piasecznie w miniony weekend. W tym samym czasie, w kilku innych sklepach tej sieci w: Krakowie, Olsztynie, Mikołowie oraz Warszawie, klienci mieli możliwość spróbować naszych miodów biorąc udział w degustacji.

Same warsztaty okazały się strzałem w dziesiątkę. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem, a na stoisku warsztatowym przez cały czas towarzyszył nam tłum widzów. Wielu z obecnych otwarcie przyznało, że pokazane przez Karolinę potrawy są dla nich nowością. Zaskoczyło ich w jak wielu potrawach można zastąpić cukier miodem i jak twórcze mogą być tego efekty. Ulotki z przepisami rozeszły się jak świeże bułeczki, a grono osób zadeklarowało, co nas bardzo ucieszyło, że na pewno w niezwłocznie wprowadzą je do swojej kuchni.

W programie zaplanowaliśmy kilka propozycji. Pierwsza z nich – Lemoniada z dojrzałych cytryn z   miodem eukaliptusowym okazała się bardzo na czasie w te gorące dni. Miód eukaliptusowy znajdziecie wśród naszych produktów z serii Miody Świata.  W tej serii proponujemy wiele ciekawych smaków i praktycznie każdy z nich może posłużyć do skomponowania orzeźwiającej lemoniady. Dużym zainteresowaniem cieszył się także przepis na deser z ciecierzycy i miodu migdałowego, a to za sprawą niecodziennego doboru składników.

Ciecierzyca, która od kilku lat staje się co raz popularniejsza na naszych stołach automatycznie kojarzy się z humusem, lub jako dodatek do słonych dań i zup. Na naszych warsztatach, wystąpiła jako główny składnik…  deseru. Uczestnicy, choć z początku z rezerwą, ciepło przyjęli tą propozycję. Ten posty w przygotowaniu deser, szczególnie zainteresuje osoby na diecie, a przepis na kulki mocy już niebawem pojawi się również na naszym blogu. Niekwestionowanym hitem, który zebrał najwięcej pochwał została jednak sałatka z rukoli, truskawek i czarnych oliwek z serem feta polana miodowym dressingiem. Przepis na tą niesamowicie prosta i smaczną letnia sałatkę znajdziecie na naszym blogu, który serdecznie Wam polecamy.

Pilotażowy program warsztatów spotkał się z dużym zainteresowaniem i serdecznym przyjęciem. Niezmiernie nam było miło, że nasza propozycja spodobała się klientom sieci Auchan, którzy poświęcili swój czas aby odwiedzić nasze stoisko.  Cieszymy się, że możemy Was inspirować tym co sami lubimy, czyli smacznymi przepisami i zdrowym stylem odżywiania. Mamy nadzieję, że już wkrótce będziemy mogli zaprosić Was na podobne wydarzenia w innych miastach.

Dziękujemy, że byliście z nami!!!

 

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *