BLOGBLOG

Miód migdałowy

migdalowiecMiód migdałowy występuje dość rzadko, a jego pozyskiwaniem zajmują się jedynie najbardziej doświadczeni pszczelarze. Pozyskuje się go z nektaru kwiatów migdałowca. Roślina ta pochodzi z Azji, skąd została przeniesiona na południe Europy, Stanów Zjednoczonych oraz do Afryki Północnej. Sady migdałowe kwitną na różowo bardzo wczesną wiosną i wtedy właśnie jest najlepszy czas na zbiór tego miodu. Miód migdałowy, który proponujemy w serii Smaki Świata pochodzi z Hiszpanii, która jest jednym z głównych producentów tego gatunku miodu zaraz obok Kalifornii w USA. Tam podobnie jak na południu Europy występuje sporo upraw tej rośliny.

 

Jak wygląda i smakuje?

Miód migdałowy jest słodki z wyraźną nutą migdału. Niektórzy określają ten posmak jako orzechowy z lekko gorzkawym akcentem. Ponad wszystko jest miodem bardzo smacznym i z całą pewnością warto go spróbować, aby wyrobić sobie własne zdanie.

miód migdałowy Smaki Świata Huzar

Jakie ma zastosowanie?

Miód migdałowy podobnie jak pozostałe miody oddziałuje pozytywnie na organizm człowieka głównie odżywczo i wzmacniająco. Ze względu jednak na fakt, że zawiera całe bogactwo pyłku kwiatów migdałowych ma spore zastosowanie w kosmetyce. Działa skutecznie na cerę, dlatego jest składnikiem wielu kremów, szamponów i balsamów. Posiada właściwości nawilżające i łagodzące dla skóry. Pomaga zachować młody wygląd. Wzmacnia włosy i paznokcie.

 

Miód migdałowy ze względu na swój posmak jest atrakcyjnym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Sprawdzi się jako składnik deserów, kremów i ciast. Szczególnie tych na zimno jak Kulki Mocy,  na które przepis znajdziecie na naszym blogu. 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *