Nic nie zastąpi kubka ciepłej kawy. Chwili spokoju złapanej w ciągu dnia, by cieszyć się smakiem. A co do kawy? Może muffinki piernikowe z miodem wrzosowym?
Dzielimy się z Wami przepisem i zdjęciami, które przesłała nam Dorota z bloga Wielopokoleniowo.pl
SKŁADNIKI na 16 Muffinek
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki kakao
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 1 pełna łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1/2 szklanki mleka 3,2%
- 1/3 szklanki miodu wrzosowego
WYKONANIE
W jednym naczyniu połącz ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i imbir. W drugim wymieszaj energicznie jajka, dodaj olej, starte na dużym oczkach jabłko, mleko i miód. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto wlej do foremek. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 185’C (grzałki góra-dół).
0 komentarzy
zostaw komentarz