BLOG

MUFFINKI PIERNIKOWE Z MIODEM WRZOSOWYM I JABŁKIEM

Nic nie zastąpi kubka ciepłej kawy.  Chwili spokoju złapanej w ciągu dnia, by cieszyć się smakiem. A co do kawy? Może  muffinki piernikowe z miodem wrzosowym?
Dzielimy się z Wami przepisem i zdjęciami, które przesłała nam Dorota z bloga Wielopokoleniowo.pl

SKŁADNIKI na 16 Muffinek

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki kakao
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
  • 1 pełna łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%
  • 1/3 szklanki miodu wrzosowego

WYKONANIE

W jednym naczyniu połącz ze sobą wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i imbir. W drugim wymieszaj energicznie jajka, dodaj olej, starte na dużym oczkach jabłko, mleko i miód. Następnie połącz ze sobą wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto wlej do foremek. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. ok. 185’C (grzałki góra-dół). 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *