BLOG

5 Słodkich pomysłów na prezent – idealnych na każdą okazję

Szukasz wyjątkowego, a jednocześnie praktycznego prezentu, który zachwyci smakiem i elegancją? Postaw na naturalne miody i pięknie zapakowane zestawy. To idealny wybór na święta, urodziny, czy drobny upominek bez okazji. Oto 5 propozycji z naszego sklepu internetowego, które sprawdzą się doskonale! Zestaw miodów z dodatkami smakowymi na Święta Nie ma lepszego sposobu, by wprowadzić się […]

Czytaj dalej

Dyniowe Latte w wersji de luxe.

Dyniowe Latte już kiedyś gościło na naszym blogu, ale dziś chcemy je zaprezentować w nieco innej wersji. Składniki w zasadzie pozostają te same. Podstawą jest kawa, mleko i pulpa dyniowa, doprawione bukietem przypraw i miodem rzepakowym. Kluczowy jest tu sposób wykonania, polegający na efektownym wizualnie, ułożeniu na sobie kolejnych warstw napoju. Tu musimy podkreślić, że […]

Czytaj dalej

Crumble z jabłkami i malinami

Crumble możesz serwować  w roli deseru, ale sprawdzą się również jako śniadanie. Doskonale smakują z bitą śmietaną lub gałką lodów. Co więcej, jego prostota i możliwość dostosowania składników sprawia, że jest to danie, które możesz przygotować z tym, co masz pod ręką. Wystarczy trochę owoców – świeżych lub mrożonych – i chrupiącej kruszonki na bazie […]

Czytaj dalej

Zupa z soczewicy

Jesień zachwyca kolorami liści, ale to także czas, kiedy zupy stają się nieodłącznym elementem naszego codziennego menu. W miarę jak dni stają się chłodniejsze, zupa staje się nie tylko sycącym posiłkiem, ale także źródłem komfortu i ciepła. Zupa z soczewicy łączy obie te cechy. Doskonale smakuje i rozgrzewa dając uczucie komfortu i sytości. W poniższym […]

Czytaj dalej

Kakao z miodem

Kakao i jego właściwości zdrowotne docenili już Majowie i Aztekowie, którzy napój przyrządzany na bazie proszku z nasion owoców kakaowca nazywali napojem bogów. Nic dziwnego! Kubek ciepłego kakao nie tylko rozgrzewa ciało, ale również przywołuje uczucie przyjemności i relaksu. Jednak dziś przyjrzymy się temu klasycznemu napojowi z zupełnie nowej perspektywy. Połączenie kakao z kardamonem i […]

Czytaj dalej

Jesień w Pasiece

Coraz krótsze dni, szare poranki i wieczory, z drzew spadają pierwsze liście. Znaków, że nieuchronnie zbliża się jesień, przybywa z dnia na dzień. Choć przyroda powoli zaczyna się układać do zimowego snu, praca w ulu nie ustaje. To czas dla pszczół niezwykle ważny, wręcz kluczowy. W końcu od tego, jak przygotują się na nadejście zimy, […]

Czytaj dalej

PIECZONA OWSIANKA Z OWOCAMI I MASŁEM ORZECHOWYM

Pieczona owsianka to doskonała alternatywa dla tradycyjnej gotowanej wersji tego dania. Syci na długo, stanowi bogactwo wartości odżywczych, takich jak błonnik, białko i witaminy. Przygotowanie jej jest proste i nie wymaga wiele czasu, co czyni ją idealnym rozwiązaniem dla osób, które rano cenią sobie wygodę. Pieczona owsianka to danie, które można dowolnie modyfikować, dodając ulubione […]

Czytaj dalej

Spring rolls czyli sajgonki w wersji wege

Sajgonki to klasyczne danie kuchni azjatyckiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Tradycyjnie przygotowywane z mięsem i warzywami, z czasem doczekały się licznych wariantów – również tych roślinnych. Wege sajgonki to doskonała propozycja dla osób poszukujących zdrowych i smacznych alternatyw, a w dodatku idealnie komponuje się z miodowym sosem, który dodaje im słodyczy i wyrazistości. […]

Czytaj dalej

Sałatka z kozim serem i boczkiem

Latem sałatki w roli obiadu to doskonale rozwiązanie. To najprostszy sposób, by przy okazji sycącego posiłku dostarczyć sobie odżywczych witamin oraz mikro i makroelementów. A na dodatek są bardzo szybkie w przygotowaniu. Zrobienie takiej sałatki z kozim serem i boczkiem nie zajmie więcej niż 25 minut. Składniki na sałatkę 4 garście rukoli 1 dojrzała gruszka […]

Czytaj dalej

Popovers rozmarynowe z masłem miodowym

  Popover to amerykańska wersja angielskiego puddingu Yorkshire. Najstarsza znana wzmianka o popoverach pochodzi z 1850 roku, a pierwsza książka kucharska zawierająca na nie przepis została wydana w 1876 r. Nazwa „popover” w języku angielskim oznacza, że ciasto rośnie podczas pieczenia, czyli „wyskakuje” z formy. Składniki: 8 łyżeczek masła 3 świeże gałązki rozmarynu 1½ szklanki tłustego […]

Czytaj dalej