BLOG

Tamina – algierski deser z semoliny i miodu

  Tamina to bardzo popularny algierski deser znany również pod nazwą takneta. Przepis różni się nie co w doborze składników w  zależności od regionu, z którego pochodzi. Czasem dodaje się do niego migdały i wodę różaną, kiedy indziej wodę z kwiatu pomarańczy, ale niezależnie od wszystkich alternatywnych dodatków pozostaje łatwy i szybki w przygotowaniu. Wersja, […]

Czytaj dalej

Gofry z miodem i śliwkami

Gofry to potrawa o wielu wariantach, znana chyba na całym świecie. Mimo iż są smaczne to niestety nie mają najzdrowszej reputacji, a szkoda. Dlatego dziś je odczarowujemy, odchudzamy i wraz z blogiem Kuchenny Świat zapraszamy za gofry z miodem i śliwkami. Składniki na ciasto : 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka płynnego miodu spadzioweg […]

Czytaj dalej

Kanapki z miodem serkiem ricotta i gruszką

Kanapki z miodem to smak dzieciństwa, mała przyjemność, która przywołuje wspomnienia. Warto od czasu do czasu sprawić sobie taką małą rozkosz. Zwłaszcza, że przygotowanie nie zajmie więcej jak kilka chwil. Taka kanapka doskonale sprawdzi się na śniadanie czy jako przekąska. Kanapki z miodem, serkiem ricotta i gruszką – propozycja z bloga Absolutnie Dobre, to nieco wzbogacona […]

Czytaj dalej

Schab pieczony rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze

Miód gryczany doskonale pasuje jako dodatek do mięs. Szczególnie dobrze się sprawdza w przypadku czerwonych mięs czyli wieprzowiny czy wołowiny. Jego słodycz nie dominuje potrawy, a  wyrazisty nawet ostry smak nadaje potrawie wyjątkowy aromat.  Schab pieczony z rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze pochodzi z bloga Absolutnie Dobre. Blog ten wyróżnia się pośród blogów kulinarnych wspaniałymi, apetycznymi zdjęciami […]

Czytaj dalej

Miód ekologiczny – Jak go rozpoznać?

Miód ekologiczny jak i żywność ekologiczna w ogóle, cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Klienci co raz częściej też świadomie sięgają po żywność wyższej jakości. Sklepy z tzw. zdrową żywnością  znaleźć można w prawie każdym mieście. Produkty ekologiczne zakupimy również w prawie każdym większym markecie, bo te by nadążyć za wymaganiami klientów zadbały o odpowiedni asortyment.  Działy […]

Czytaj dalej

Sałatka z pieczoną gruszką i figami

Kolorowa, polska złota jesień inspiruje do wielu ciekawych kulinarnych eksperymentów. Zwłaszcza bogactwo owoców i warzyw dostarcza sporo twórczego materiału. Soczyste gruszki i bardziej egzotyczne figi stały się tematem przewodnim sałatki skomponowanej przez Cooking Monster. Sałatka z pieczoną gruszką i figami jest pełna kontrastujących ze sobą smaków i doznań. W niezwykle kunsztowny sposób łączy w sobie […]

Czytaj dalej

Miodowe Pad Thai

Kuchnia azjatycka bardzo pasuje do miodu. Pewnie dlatego, że łączy w sobie wszystkie smaki słony, słodki i kwaśny w bardzo zdecydowany sposób. Miodowe Pad Thai w opracowaniu Melodylaniella to autorska wariacja na temat klasycznego przepisu. Składniki: 250g makaronu Chow Mein 400g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego 3 ząbki czosnku 1 żółta papryka 1 mały […]

Czytaj dalej

Kurczak w miodowej marynacie

Kurczak w miodowej marynacie to danie wręcz genialne w swej prostocie, a przy okazji na tyle wyszukane, że zachwyci nawet bardzo wymagające podniebienia. Kompromis między jakością i deficytem czasu. Efekt będzie nietuzinkowy, a nakład pracy stosunkowo nieduży. Przepis pochodzi z bloga Kruche Babeczki. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka sól pieprz sos 2 łyżki miodu – […]

Czytaj dalej

Kurczak w marynacie miodowo – czosnkowej

Przepis opracowany prze Dianę z bloga Di bloguje jest kolejną propozycją na kurczaka w wersji słodko słonej. Dodatek miodu w marynacie powoduje, że mięso nabiera delikatnego smaku, a skórka pięknie się rumieni. Dzieje się tak ponieważ miód pod wpływem temperatury szybko karmelizuje zmieniając kolor na złoto brązowy. Kurczak w marynacie miodowo – czosnkowej to danie proste […]

Czytaj dalej

Grillowana pierś z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym

Miód i musztarda bardzo się lubią tworząc interesujące połączenie smaków. Goryczka musztardy i słodycz miodu w połączeniu z soczystą piersią kurczaka sprawdzi się jako danie na grilla, ale równie dobrze można je wykonać w piekarniku i podać w ramach obiadu. Przepis pochodzi z bloga Gotuj i Mieszkaj. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 kulka mozzarelli […]

Czytaj dalej