Kruche ciasteczka do kawy, herbaty czy kubka ciepłego kakao, najlepiej smakują w towarzystwie bliskiej osoby. Można tez nimi obradować bliska osobę. Pięknie zapakowane będą prezentem pełnym osobistych ciepłych uczuć. Autorką przepisu i pięknych zdjęć jest Ola Sadłowska, która publikuje swoje przepisy na Instagramie @olasad.food
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej + odrobina do wałkowania
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
- 4 łyżki płynnego miodu eukaliptusowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok i skórka z połowy cytryny
Wykonanie:
Zacznij od cytryny. Sparz ją wrzątkiem i zetrzyj skórkę na drobnych oczkach tarki z połowy. W misce wymieszaj mąkę, jajko, miód, masło, proszek do pieczenia, sok i skórkę z połowy cytryny. Wymieszane składniki dokładnie zagniatamy. Ciasto jest lepkie, ale takie powinno być. Aby je utwardzić przed wałkowaniem przełóż je do woreczka, uformuj w nim kulkę, a następnie odkłóż do zamrażarki na 15 minut.
Przygotuj blat do wałkowania cista. Kiedy wszystko jest gotowe wyjmij ciasto z zamrażarki i delikatnie posyp je mąką. Rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Piekarnik nagrzej do 180 stopni w funkcji góra-dół. Wytnij ciasteczka i poukładaj na blasze do pieczenia. Piecz przez 10 minut, następnie osusz na kratce.
Z podanej proporcji wychodzi około 60 mini ciasteczek.
1 komentarz
leave a comment