Miód gryczany powstaje z nektaru kwiatów gryki. Roślina ta kwitnie w Lipcu, a więc miód gryczany należy do miodów najpóźniejszych, spośród miodów pochodzących z naszej szerokości geograficznej.
Jak wygląda i smakuje miód gryczany?
W postaci płynnej, ma kolor ciemno-brązowy, ciemno-herbaciany do brunatnego. Kiedy skrystalizuje ma barwę jaśniejszą i konsystencję krupkowatą. W smaku jest ostry, lekko piekący. Jego aromat jest wyraźny z mocnym akcentem zapachu kwiatów gryki.
Jakie ma zastosowanie?
Miód gryczany, obok miodu spadziowego uważany jest za jeden z najbardziej wartościowych, a to za sprawą zawartych w nim substancji lotnych, olejków eterycznych, soli mineralnych, inhibiny, rutyny i enzymów. Miód spadziowo-gryczany o zawartości 50% nektaru z gryki i 50% spadzi stawiany jest na pierwszym miejscu wśród miodów przeznaczonych od celów leczniczych i odżywczych. Zarówno kwiat i nektar gryki jak i miód z niej pochodzący zawierają rutynę – substancję,która wzmacnia i uszczelnia włoskowate naczynia krwionośne. Rutyna sprawia, że naczynia te stają się bardziej wytrzymałe i elastyczne. Zabezpiecza je przed pękaniem, nie dopuszcza do wybroczyn i wylewów, a to z kolei zmniejsza ryzyko zmian miażdżycowych. Substancja ta ma również wpływ na proces gojenia ran tak zewnętrznych jak i zewnętrznych. Wspomaga również wchłanianie niektórych witamin i aminokwasów.
Miód gryczany w porównaniu z innymi miodami zawiera więcej choliny, czyli witaminy B4. Dzięki temu zabezpiecza organizm przed jej niedoborem, który skutkuje uszkodzeniem wątroby. Ze względu na znaczną ilość fruktozy, podobnie jak miód akacjowy polecany jest osobom chorym na cukrzycę insulinoniezależną. Niektórzy naukowcy wskazują także na korzystny wpływ miodu gryczanego przy chorobach wzroku i słuchu, a także przy kłopotach z pamięcią, a także wskazują na przydatność miodu gryczanego w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach oraz jako środka wspomagającego w terapii przeciwnowotworowej.
Miód gryczany odznacza się dużą zawartością substancji odpornościowych (inhibiny) oraz pierwiastków, tj.: żelazo, magnez, fosfor, potas, mangan, bór, sód, miedź, cynk, wanad, krzem, jod, nikiel, kobalt, które dodatkowo są prawie w 100% przyswajalne. Dlatego warto spożywać ten miód regularnie aby uniknąć niedoborów. Duża zawartość mikroelementów i substancji odpornościowych sprawia, iż miód ten ma najwyższą przydatność w leczeniu anemii u dzieci i dorosłych. Jest bardzo korzystny przy wzmacnianiu układu immunologicznego i ogólnej poprawy metabolizmu człowieka niezależnie od wieku.
Każdy miód przyspiesza i wzmacnia działanie leków. Zmniejsza także szkodliwość używek, np.: kawy, herbaty, alkoholu, nikotyny. Odtruwa organizm, usuwa ołów i pierwiastki promieniotwórcze z surowicy krwi, tkanki miękkiej i kości człowieka, przyspiesza trawienie, wzmacnia cały organizm, skutecznie odżywia mózg, dodaje sił witalnych, działa antynowotworowo i bakteriostatycznie, jednak miód gryczany czyni to najlepiej. Wiele osób uważa nawet, że miód gryczany posiada także właściwości odmładzające.
W kuchni
Miód gryczany należy do miodów aromatycznych, ostrych lekko piekących, dlatego dobrze sprawdza się jako dodatek do ciast i wypieków. Doskonale wzmacnia smak przypraw korzennych, dobrze sprawdzi się w piernikach, mazurkach oraz innych aromatycznych potrawach.
Informacje zawarte w tekście Opracowano na podstawie broszury „Leczenie Miodem” B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia PZP Warszawa 1998r oraz “Miodolecznictwo” M. Czekański, S. Rusin; Wydawnictwo M, Kraków 2016.
4 komentarzy
leave a comment