Kiedy myślimy o miodzie w kuchni od razu przychodzą na myśl słodkie wypieki i napoje. Dania obiadowe wydają się mniej oczywiste. W tradycyjnej kuchni połączenie smaków słonego i słodkiego wydaje się być osobliwością, czasem jednak warto wyjść poza utarte schematy. Propozycja dania: Łosoś w miodowej glazurze pochodzi z bloga Smakowity Mix. Łosoś może być podany z dodatkiem kaszy, ryżu czy ziemniaków jako danie obiadowe, ale będzie też świetnym dodatkiem do sałatki.
Składniki:
- Łosoś – około 150 -200 gram na porcję
- Miód – autorka przepisu wykorzystała miód nektarowo – spadziowy
- cytryna
- sól lub przyprawa do ryb
Przygotowanie:
Filety z łososia umyj i pokrój na kawałki odpowiedniej wielkości. Następnie skrop cytryną, przypraw przyprawą do ryb lub jeśli wolisz jedynie solą. Przyprawionego łososia posmaruj miodem i odstaw na ok 1/2 godz w zimne miejsce. Gdy potrawa się zmaceruje po mniej więcej 30 minutach, natłuść naczynie żaroodporne i ułóż w nim kawałki łososia. Piecz potrawę przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu podaj z dowolnym dodatkiem i surówką, albo wykorzystaj jako dodatek do sałatki.
0 komentarzy
leave a comment