Miód i musztarda bardzo się lubią tworząc interesujące połączenie smaków. Goryczka musztardy i słodycz miodu w połączeniu z soczystą piersią kurczaka sprawdzi się jako danie na grilla, ale równie dobrze można je wykonać w piekarniku i podać w ramach obiadu. Przepis pochodzi z bloga Gotuj i Mieszkaj.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- 1/4 czerwonej papryki
- sól, pieprz
Sos
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki miodu (autorka przepisu użyła miodu lawendowego)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka podziel na 2 części, a każdą z nich ponacinaj do 2/3 wysokości co 1 cm. Mozzarellę pokrój w plasterki, a paprykę w słupki takiej wielkości, aby zmieściły się w nacięcia. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka oprósz solą i pieprzem zgodnie z własnym uznaniem. Przełóż obydwa kawałki na folię aluminiową. Folia powinna być na tyle duża, aby potem zawinąć nią mięso w paczuszkę (w niej będzie dusiło się mięso). Następnie mięso nadziewamy mozzarellą i papryką w miejscach uprzednio przygotowanych nacięć. Na końcu przygotuj sos z podanych powyżej składników. Zmieszaj je razem w miseczce tak by powstał gładki sos. Nadzianą pierś natrzyj sosem, a całość następnie zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane porcje możesz upiec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Czas pieczenia to około 30-40 minut.
0 komentarzy
leave a comment