Polędwiczki wieprzowe w sosie słodko kwaśnym to pomysł na sycący i rozgrzewający jesienny obiad. Kiedy dni stają się chłodniejsze obiad powinien dostarczyć nie tylko kalorii, ale też ciepła. I takie właśnie są mięsne sosy. Można je serwować z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami pure. I co najważniejsze, przygotowanie ich nie jest wcale trudne – z resztą, sami zobaczcie.
Składniki:
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 5 szalotek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu spadziowego
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 100 g szpinaku baby
- 1 l bulionu
- ½ szklanki śmietany 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz czarny grubo zmielony lub utłuczony w moździerzu pieprz czerwony
Wykonanie:
Umyte i osuszone mięso pokrój na plastry grubości około 2 cm, lekko rozpłaszcz je dłonią i posyp z obu stron pieprzem i solą. Na patelni rozgrzej olej i masło, a następnie smaż plastry polędwicy przez około 2 minuty, do lekkiego zrumienienia. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na bok. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną szalotkę, pokrojony drobno czosnek i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę aż szpinak zwiędnie. Wlej bulion, dodaj mięso i duś kilka minut. W kubeczku wymieszaj śmietanę z mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i miodem, po czym wlej ją do polędwiczek. Mieszaj do czasu aż sos zgęstnieje. Całość obficie posyp świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Serwuj z ziemniakami lub kaszą.
1 komentarz
leave a comment