BLOG

Ciasto leśny mech z dodatkiem miodu pomarańczowego

To ciasto z dodatkiem tajemniczego składnika o zaskakującym zielonym kolorze robi ostatnio karierę. Pojawia się na wielu blogach kulinarnych, a więc czas, aby pojawiło się i u nas.  Leśny mech pojawia się u nas za pośrednictwem bloga Bymarenza. Jesteśmy przekonani, że jeśli jeszcze go nie znacie na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki: na formę […]

Read more

Koktajl jaglany z jagodami

Koktajl jaglany czyli taki gdzie kasza jaglana gra znaczącą rolę z dodatkiem jagód jest kolejną propozycją na sycącą przekąskę lub wiosenne śniadanie. Przepis na ten koktajl pochodzi z bloga Słodko Kwaśna Kuchnia Składniki: 1/2 szklanki mrożonych jagód 1 szklanki mleka 1 łyżka miodu lawendowego 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej Przygotowanie: Do kielicha blendera wkładamy mrożone […]

Read more

Koktajl bananowo owsiany z nektarynką

Koktajl bananowo owsiany ma tę zaletę, że jest bardzo sycący i może z powodzeniem zastąpić cały posiłek. Przepis pochodzi z bloga Słodko Kwaśna Kuchnia i skomponowany jest tak, że właściwe jest propozycją całoroczną, bo zarówno banany jak i nektarynki można kupić przez cały rok.  Składniki: 2 banany pół nektarynki 1 łyżeczka soku z cytryny 2 […]

Read more

Sportowe emocje – DSF kickboxig challenge – Nowy Sącz 26 Kwietnia 2019.

Emocje piątkowej gali DSF Kickboxing Challenge w Nowym Sączu już nieco opadły, a my przypominamy kilka scen z tego wydarzenia, którego mieliśmy przyjemność być sponsorem. Relacja z tego wydarzenia dostępna jest na internetowym serwisie TVP Sport. Podczas wydarzenia odbyło się kilka walk w tym walka wieczoru, czyli pojedynek o pas w wadze do 75 kg w […]

Read more

Koktajl szpinakowy z miodem eukaliptusowym

Szpinak to bardzo wartościowe warzywo, chociaż wielokrotnie niedoceniane warto się nim zainteresować. To prawdziwa bomba witaminowa, źródło żelaza  i kwasu foliowego, a przy tym jest bardzo nisko kaloryczny.  Najczęściej pojawia się na stole w formie cieplej przystawki, lub jako składnik sałatki, tymczasem Słodko Kwaśna Kuchnia pokazuje, że równie interesujący jest szpinak jako składnik koktajlu. Przepis na […]

Read more

Placki bananowe z miodem

Placki bananowe to pomysł na pyszne śniadanie od @olasad.food, a przepis na nie pojawił się najpierw na jej instagramie. Przepis na nie jest bardzo prosty, ale efekt na pewno zadowoli niejedno podniebienie.     Składniki: 1 duży miękki, dojrzały banan 40 g waniliowego budyniu w proszku 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka […]

Read more

Koktajl z gruszką i szpinakiem

Koktajl z gruszką i szpinakiem to kolejna propozycja Słodko kwaśnej kuchni. Szpinak zawarty w przepisie jest cennym źródłem kwasu foliowego i żelaza, awokado zaś jako jedyny z owoców zawiera tłuszcze korzystne dla organizmu człowieka. Koktajl nie zawiera cukru, słodki smak zawdzięcza zawartości gruszki i odrobiny miodu migdałowego, który znajdziecie w nasze serii Smaki Świata. Zapraszamy […]

Read more

Sernik cynamonowy z miodem

Sernik cynamonowy z miodem pojawił się w grudniu na blogu Kocie Łakocie , z którym mamy już wspólną historię owocnej współpracy. Podobnie jak w przypadku poprzednich publikacji i tym razem przepis okazał się wyśmienity. Ten sernik nie zawiera ani grama cukru podobnie jak inne przepisy znajdujące się na Blogu. Sernik będzie więc doskonałym słodkim deserem zwłaszcza […]

Read more

Koktajl z avocado słodzony miodem

W przeciwieństwie do większości znanych owoców bogatych w cukry proste, awokado zawiera zdrowe tłuszcze, które nie dość, że pomagają spalać tkankę tłuszczową, to jeszcze wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi oraz sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki. Słodko Kwaśna Kuchnia proponuje zielony koktajl pełen zdrowia.   Składniki na 2 porcje: 1/2 gruszki garść […]

Read more

Rozgrzewająca herbata z miodem i przyprawami.

Trudno sobie wyobrazić zimowy dzień bez kubka aromatycznej rozgrzewającej herbaty z  miodem. Jeśli dodać do niej jeszcze przyprawy to bukiet smakowy robi się bardzo bogaty i naprawdę kuszący. Blog Słodko Kwaśna Kuchnia proponuje herbatę wzbogaconą korą cynamonu i anyżem, posłodzoną miodem. Pamiętajcie, że słodząc miodem należy najpierw napar nieco przestudzić, aby miód nie stracił swoich […]

Read more